Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Cars 14 mrt 2021

Elektrische auto aanschaffen? Dit is de beste manier om het te doen

Autoshowrooms raken steeds voller met verschillende elektrische auto’s. Waar een elektrisch voertuig eerst nog een curiositeit was is het tegenwoordig steeds normaler. Wellicht wordt het in de toekomst zelfs de enige optie en een vereiste. Een goed vooruitzicht. Voor wie nog niet heeft nagedacht over de aanschaf van een elektrische auto kan het geen kwaad dat alvast te doen. Als de auto-industrie de overschakeling naar elektrisch rijden maakt kun jij natuurlijk niet achterblijven.

Een elektrische auto heeft veel voordelen. Een voor de hand liggende is het voordeel voor de natuur aangezien deze auto’s geen CO2 uitstoten. Daarnaast zijn verminderde onderhoudskosten een groot voordeel voor de auto eigenaar. Voordelen genoeg en elektrische auto’s genoeg, maar hoe kies je het racemonster dat het beste bij jou past?

Goede verkooppraatjes betekenen niet hetzelfde als een goede match

Er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken voordat je een elektrische auto aanschaft. Dit zijn in sommige gevallen dezelfde elementen als je overweegt bij de aanschaf van een auto die op benzine of diesel rijdt, en in andere gevallen andere elementen die uniek zijn voor elektrisch rijden. Autofabrikanten en autoverkopers zullen er alles aan doen om je te overtuigen van alle handige snufjes en functies die sommige auto’s hebben. Het is makkelijk om in mooie verkooppraatjes te trappen als alle nieuwe elektrische racemonsters er minstens net zo mooi uitzien. Uiteindelijk is de aankoop natuurlijk alleen geslaagd als je in een elektrische auto naar huis rijdt die bij jouw levensstijl past.

Hyundai Kona Electric elektrische auto
Hyundai Kona Electric (Afbeelding: Hyundai)

Elektrische auto kopen? Stel jezelf in ieder geval deze simpele vragen

Om een elektrische auto te vinden die bij jouw levensstijl past moet je jezelf in ieder geval de volgende dingen afvragen:

    • Hoeveel kilometer rij je gemiddeld per dag? En hoeveel kilometer rij je gemiddeld per week?

De actieradius van elektrische auto verschilt en is afhankelijk van verschillende factoren. Een enorme actieradius klinkt aantrekkelijk maar komt vaak ook met een prijskaartje. Wie zijn auto nooit voor enorme afstanden gebruikt kan dit geld wellicht in zijn zak houden. Een berekening over het aantal kilometers dat je rijdt kost misschien wat hersenwerk, maar levert je aan het einde van de rit dus misschien wel wat op.

    • Rij je vaak lange afstanden (een paar honderd kilometer)? Of maak je in zo’n situatie gebruik van alternatieve vervoermiddelen zoals een bus, trein of vliegtuig?

Deze vraag komt op hetzelfde neer als de bovenstaande vraag. Echter wie in het verleden vaak koos voor korte vluchten doet er misschien op lange termijn zijn voordeel mee een elektrische auto met lange actieradius en snelle laadfunctie te hebben.

Volkswagen ID.4 elektrische auto
Volkswagen ID.4 (Afbeelding: Volkswagen)
    • Kun je je auto thuis in een garage parkeren? Zo ja, heb je daar een stopcontact? En zo nee, kun je de auto voor de deur parkeren met toegang tot een stopcontact?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen waar je de auto (aan huis) op gaat laden. Hiervoor heb je misschien nog niet de ideale set-up, maar het is een groot voordeel als je wel de optie hebt om bijvoorbeeld een laadpaal te laten installeren of je in ieder geval ‘s nachts de elektrische auto kunt opladen.

Reageer op artikel:
Elektrische auto aanschaffen? Dit is de beste manier om het te doen
Sluiten