Waarom de elektrische auto beter is dan een hybride-auto

Elektrische auto's Sam Dille 17 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische auto wordt steeds populairder, maar is nog niet helemaal doorgebroken vanwege de nog ietwat hoge aankoopprijzen en beperkte actieradius. De hybride auto is een aardig alternatief, maar is hij eigenlijk wel zo goed voor het milieu?

Een hybride auto is voorzien van een compact batterijpakket en een kleine elektromotor. De accu van een hybride auto kun je niet zelf opladen, dat regelt de auto namelijk zelf. Op papier is een hybride auto heel zuinig en misschien wel toegankelijker dan een EV. Je bent immers niet gebonden aan laadpalen en ze zijn over het algemeen iets goedkoper dan volledig elektrische auto’s.

De elektrische auto is milieuvriendelijker dan een hybride auto

Volgens milieujournalist Peter Douglas moeten we toch echt aan de elektrische auto. Douglas denkt dat rijden met een EV essentieel is in het bestrijden van klimaatverandering. “Hoewel sommige hybrides heel efficiënt zijn, leveren de beste elektrische voertuigen aanzienlijk grotere milieuvoordelen op”, vertelt hij aan Silicon Valley. “Hybrides helpen wel een beetje om klimaatverandering te bestrijden, maar verbranden nog steeds benzine en stoten daarom broeikasgassen uit.”

De journalist stelt dat de beste elektrische auto’s veel energiezuiniger zijn dan benzine-aangedreven voertuigen, inclusief hybrides. EV-eigenaren die thuis opladen, besteden aanzienlijk minder aan brandstof. En dat zorgt weer voor minder uitstoot van vervuilende broeikasgassen.

Elektrische auto kopen Car of the Year 2022
🔌 (Afbeelding: Autovisie / Martijn Bravenboer)

Is er niet een nóg betere optie?

Maar een elektrische auto is niet alles. Voertuigen die rijden op waterstof zijn ook heel zuinig. De brandstofcellen zorgen voor een chemische reactie tussen waterstof- en zuurstofatomen. Dat effect zorgt voor de productie van elektriciteit en waterdamp. De elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om de motor aan te drijven, terwijl de waterdamp een onschadelijk bijproduct is.

De auto op waterstof lijkt zelfs milieuvriendelijker te zijn dan een EV. Benieuwd naar wat de voordelen zijn? Check dan even dit artikel!

Waarom een auto op waterstof stiekem beter is dan de elektrische auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen