Elektrische auto is de toekomst, maar waarom is ‘ie toch zo duur?

Elektrische auto's Sam Dille 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

We zullen op een gegeven moment allemaal moeten overstappen op een elektrische auto. Maar voor zo’n vierwieler betaal je al snel de hoofdprijs. Hoe komt dat eigenlijk? WANT-redacteur Sam Dille vertelt je hoe het zit!

Vanaf juli was de gemiddelde prijs voor een elektrische auto ongeveer 18.000 euro. Een stuk meer dan het gemiddelde voor auto’s in het algemeen, schreef Kelley Blue Book. De organisatie heeft er ook op gewezen dat er prijsverschillen te zien zijn tussen elektrische- en gas-versies van dezelfde auto. Consumer Reports ontdekte in 2020 dat elektrische voertuigen tussen de 10 en 40 procent meer kunnen kosten dan normale voertuigen. Deze enorme kloof heeft verschillende redenen.

Kosten van de batterij

“Batterijen zijn nog steeds duur. Ze zijn op dit moment duurder dan gasmotoren”, vertelt Michelle Krebs, executive analist bij Cox Automotive aan Yahoo!. En dat is niet zonder reden. Batterijen voor elektrische voertuigen worden meestal gemaakt van mineralen zoals lithium, kobalt en nikkel. Naar die stoffen is momenteel veel vraag, waardoor de prijs toeneemt. De hoge kosten houden elektrische auto’s buiten bereik van ‘de normale burger’.

lithium accu
Tegenwoordig zit lithium in bijna elke batterij. (Afbeelding: Unsplash)

Volgens Sam Abuelsamid, hoofdanalist van het e-mobiliteitsonderzoek bij Guidehouse Insights, is de batterij meestal goed voor een derde van de kosten van het voertuig. “De batterijprijzen zijn het afgelopen decennium behoorlijk dramatisch gedaald,” zei hij, “Maar vooral dit jaar, zien we de batterijprijzen weer stijgen vanwege een piek in de vraag naar de belangrijkste grondstoffen die nodig zijn voor de batterij.” Dit is gelukkig maar een probleem voor de korte termijn. De vraag naar lithium piekt op dit moment, maar het mineraal is over de hele wereld overvloedig aanwezig.

Het aantal elektrische auto’s is nog steeds aan de lage kant

Een andere belangrijke reden ligt bij autofabrikanten. Volgens Carla Bailo, CEO van het Center for Automotive Research, worden er nog relatief weinig elektrische auto’s gemaakt. Dit betekent dat bepaalde kosten voor autofabrikanten zijn verspreid over minder auto’s, waardoor bedrijven geen gunstige tarieven van hun leveranciers krijgen.

Veel elektrische voertuigen worden ook gemaakt door luxemerken of door een bedrijf dat hun duurste modellen elektrisch maakt. Met als gevolg dat elektrische modellen duurder zijn dan het alternatief. Volgens Michelle Krebs begint elke nieuwe technologie met een hoge prijs. Naarmate het volume toeneemt, bedenken bedrijven manieren om hun producten betaalbaarder te maken.

Een overstap naar een elektrische auto redt duizenden levens
Elektrische voertuigen. (Afbeelding: Mercedes)

Wanneer wordt de elektrische auto goedkoper?

Gelukkig lijkt het erop dat elektrische auto’s in de toekomst veel goedkoper worden. Wetenschappers vinden tegenwoordig steeds meer nieuwe bronnen van lithium, waardoor er beter voldaan kan worden aan de hoge vraag. Sam Abuelsamid verwacht dat de prijs van een elektrische auto in 2025 of 2026 gelijk loopt met die van een auto op gas. Nog een paar jaartjes wachten dus!

Heb jij geen geduld en wil je nu meteen een elektrische auto? Misschien zijn deze modellen dat iets voor jou

Met deze 5 elektrische auto’s haal jij altijd gemakkelijk je bestemming

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen