Nieuwe elektrische auto van Ford goedkoper dan gedacht

Elektrische auto's Jeroen Kraak 27 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Je volgende elektrische auto zou wel eens de Ford Explorer kunnen zijn. De elektrische auto wordt in Nederland goedkoper dan vooraf was gedacht.

De Ford Explorer is de nieuwste elektrische SUV van het merk. Eind 2023 deelde het Amerikaanse merk al de prijzen die het in Nederland voor ogen had. Nu blijkt de prijs lager te zijn dan gedacht, melden onze collega’s van Autovisie.

Maar hoeveel moet je voor de elektrische auto aftikken en wat krijg je er precies voor terug? Wij nemen het met je door.

De nieuwe elektrische auto’s van Ford

Iets meer dan een jaar geleden vertelde Ford voor het eerst over de nieuwe Explorer. De elektrische auto zou eigenlijk aan het einde van 2023 naar Europa moeten komen, maar liep vertraging op. Nu is de auto eindelijk te koop.

Eind vorig jaar liet Ford weten dat het instapmodel van de Explorer 45.000 euro zou gaan kosten. Die prijs is echter nu naar beneden bijgesteld, want hij staat nu in de catalogus voor 41.450 euro.

Nieuwe elektrische auto van Ford goedkoper dan gedacht
Aan de binnenkant. (Afbeelding: Ford)

Dat heeft vermoedelijk te maken met het voldoen aan de voorwaarden voor de SEPP-subsidie. Hierdoor is de elektrische auto voor meer mensen ineens een stuk interessanter. Dat geldt dan vooral voor de Extended Range versie. Hoewel de catalogusprijs met 45.950 euro net boven de SEPP-grens ligt, ligt de fiscale prijs met 44.800 euro er net onder.

Met de SEPP-subsidie gaat de prijs nog eens 2.950 euro omlaag. Dat betekent dat je voor de twee modellen respectievelijk 38.500 en 43.000 euro betaalt.

Het verschil tussen de twee Explorers

De grote verschillen tussen de twee modellen zitten in de accu en de kW. De Explorer Standard heeft een 52 kWh accu die goed is voor een actieradius van 384 kilometer. De Extended Range RWD heeft een 77 kWh accu die de actieradius naar 602 kilometer brengt.

Zoals gezegd is er ook verschil in de kW bij de elektrische auto’s. De Explorer Standard heeft 125 kW en de Extended Range RWD heeft 210 kW.

De elektrische SUV met vierwielaandrijving

Er is ook nog een duurdere Extended Range AWD, oftewel hetzelfde model maar dan met vierwielaandrijving. Deze valt buiten de SEPP-regeling voor elektrische auto’s, vanwege de prijs die op 53.950 euro ligt. Deze heeft een actieradius van 566 kilometer met een 79 kWh accu. Maar waarom dat lagere rijbereik? Dat ligt aan de kW. Deze ligt op 250.

Daarnaast hebben alle drie de elektrische auto’s verschillende snellaadsnelheden. Bij de Standard is dit 115 kW, bij de Extended Range RWD is dat 135 kW en bij de AWD 185 kW.

Ford-baas heeft grote vraagtekens over ontwikkelingen elektrische auto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen