Elektrische auto van je dromen: dit is de nieuwe Ford F-150 Lightning

Elektrische auto's Thomas Aalderink 20 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

De Ford F-150 behoort al decennia lang tot de meest populaire auto’s van Amerika. Dat is ook niet zo gek, want zo’n ruime pick-up heeft heel veel voordelen. Helaas zijn ze ook vaak behoorlijk dorstig en dus niet bepaald geschikt voor Nederland, maar daar gaat nu verandering in komen. Ford zet steeds meer in op elektrische auto’s en heeft nu de F-150 Lightning onthuld. En dat is de perfecte pick-up voor Nederland.

Het grote voordeel van een pick-up is de ruimte. In een F-150 kun je comfortabel vijf man kwijt en heb je achterin een enorme bak waarin je alles kan meenemen. Daarnaast hebben ze vaak behoorlijk veel vermogen en zit je lekker hoog. Hierdoor voelt het alsof je de koning van de weg bent. Toch zie je ze hier in Nederland amper rijden. Dat heeft vooral te maken met het verbruik. Als je hier een pick-up rijdt, sta je waarschijnlijk iedere week huilend bij een tankstation.

Maak kennis met de Ford F-150 Lightning

Als je dat enorme nadeel weghaalt, is een pick-up best geschikt voor Nederland. Dat is precies wat de Ford F-150 Lightning doet. Onder de motorkap ligt namelijk geen dorstige benzinemotor, maar een lege ruimte. De aandrijving is volledig elektrische en daardoor is er nu ruimte voor een zogenaamde frunk van 400 liter. Nog meer ruimte, en dat zonder in te leveren op vermogen.

Ford F-150 Lightning elektrische auto 1
Nu met nog meer ruimte (Afbeelding: Ford)

De Ford F-150 Lightning heeft twee elektromotoren die samen 563 pk leveren en een koppel van 1.050 Nm. Dat is zeer indrukwekkend, want er is geen Ford F-150 die meer koppel heeft. Van 0 naar 100 kilometer per uur doet hij dan ook in iets meer dan vier seconden. Niet slecht voor zo’n grote elektrische auto.

Een pick-up voor Nederland

Ook het bereik valt niet tegen. Ford heeft twee verschillende accupakketten aangekondigd. Deze beloven een range van 370 en 483 kilometer. Er zijn genoeg elektrische auto’s die het met minder moeten doen. Uiteraard ligt de range wel lager wanneer je echt gaat lopen sjouwen met deze F-150 Lightning. En met een laadvermogen van 900 kilo en maximaal aanhangergewicht van 4.500 kilo mag je best wat meenemen.

Elektrische Ford F150-Lightning verschijnt buiten Amerika: is Nederland ook aan de beurt?
Een elektrische auto voor alle omstandigheden (Afbeelding: Ford)

Gelukkig kan de F-150 Lighting opgeladen worden met een 150 kilowatt fast charger. Volgens Ford ga je daarmee in 41 minuten van 15 naar 80 procent. Dat is handig, want dit is niet alleen een elektrische auto, maar ook een enorme powerbank. Zo kun je zware gereedschappen aansluiten op de accu. Een welkome toevoeging voor bouwvakkers en klusjesmannen, want dan heb je altijd en overal stroom.

Nog meer elektrische auto’s van Ford

Dit alles gecombineerd met allerlei toffe features zoals Amazon Alexa, Android Auto en een enorme berg aan rijhulpsystemen maken deze Ford F-150 Lightning een ongekende gave elektrische auto. Ook voor in Nederland. Helaas is het nog maar sterk de vraag of hij echt deze kant op komt. Voorgaande F-150 modellen werden namelijk niet in Nederland geleverd. Er is dan ook nog geen Europese prijs bekend voor deze elektrische auto, maar in Amerika krijgt hij een vanafprijs van 40.000 dollar.

Citroën’s nieuwe elektrische auto is om te gieren en kost vrijwel niets

De Ford F-150 is overigens niet het enige bekende model dat nu volledig elektrisch is. Ook de iconische Mustang is er nu met een stekker. Deze is wel gewoon beschikbaar en hebben wij alvast voor je getest. Wat we van deze elektrische auto vinden, zie je hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen