Kan je elektrische auto gehackt worden door criminelen?

Elektrische auto's Sam Dille 23 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Een elektrische auto koop je niet zonder risico’s. Het risico op cybercriminaliteit is misschien wel een van de grootste.

Een elektrische auto is een enorme investering, dus je wilt er het liefst zo zuinig mogelijk mee omgaan. Helaas zijn EV’s enorm aantrekkelijk voor criminelen die snel geld willen verdienen. Kunnen ze een elektrische auto eigenlijk hacken?

We hebben niet een heel leuk antwoord voor je. Een elektrische auto kan zeker gehackt worden door criminelen. En niet zo’n beetje ook. We nemen de grootste risico’s even met je door.

Hoe kunnen cybercriminelen een elektrische auto hacken?

Elektrische auto’s zijn tegenwoordig steeds meer aan digitale systemen verbonden. Denk aan integratie met slimme apparaten, het infotainmentsysteem, maar ook beveiligingsfuncties. Een groot probleem is diefstal, waarbij hackers op afstand toegang kunnen krijgen tot voertuigen.

Veel EV’s hebben bijvoorbeeld een elektronische sleutel. Een soort keycard waarmee je de auto als eigenaar kunt openmaken zonder de sleutel uit je jaszak te halen. Criminelen kunnen de code van je sleutel ophalen en imiteren. Zodra ze toegang hebben, kunnen ze de auto starten zonder een sleutel nodig te hebben.

Fouten die je met een EV kunt maken
Als dat maar goed gaat! (Afbeelding: Pexels)

Een ander risico is dat hackers het accusysteem kunnen manipuleren. Ze kunnen de software van de accu aanpassen, wat kan leiden tot minder goede prestaties, brandgevaar of zelfs explosies, met gevaar voor bestuurders en het milieu.

Tot slot is er het gevaar van ransomware, waarbij criminelen een auto op afstand kunnen blokkeren en losgeld eisen om het voertuig te ontgrendelen. Dit kan leiden tot flinke financiële verliezen en je kunt de auto niet gebruiken totdat je losgeld betaalt.

Zo zit het bij laadpalen

Zelfs bij een laadstation loop je met een elektrische auto niet altijd veilig. Ondanks dat elektrisch laden steeds makkelijker wordt, is het van essentieel belang om bewust te zijn van de potentiële gevaren.

Hackers kunnen via laadpalen toegang krijgen tot je elektrische auto, waardoor ze niet alleen gevoelige info kunnen stelen, maar ook de auto kunnen blokkeren of zelfs besturen. Malware kan ongemerkt via de laadpaal je auto binnendringen.

Hoe jij je elektrische auto straks goedkoper oplaadt dan je buurman
Tijd om op te laden (Afbeelding: Unsplash)

Een ander echt risico is diefstal van elektriciteit, waarbij criminelen de laadpalen gebruiken om gratis stroom te krijgen. Dit veroorzaakt niet alleen financiële schade, maar kan ook de laadpalen zelf beschadigen.

Bescherm jouw EV optimaal

Nu je meer weet over het potentiële gevaar dat je loopt met een elektrische auto, wil je vast weten wat je zelf kunt doen om jouw voertuig optimaal te beschermen. Gelukkig kun je als eigenaar best veel dingen doen.

Onthoud dat geen enkele veiligheidsmaatregel een volledige garantie biedt tegen problemen. Zelfs de beste beveiliging kan worden gekraakt door een ervaren hacker. Wel verklein je hiermee aanzienlijk de kans op incidenten. Dit kun je doen om jouw EV extra te beschermen:

  • Gebruik sterke wachtwoorden of schakel een wachtwoordmanager in
  • Installeer altijd de nieuwste software-updates
  • Wees voorzichtig met onbekende wifi-netwerken
  • Installeer een firewall
  • Gebruik antivirus-software
  • Gebruik een GPS-tracker
  • Deel geen informatie over je elektrische auto op social media

Het beveiligen van auto’s, vooral elektrische, is best een uitdaging en blijft belangrijk. Onthoud wel dat autofabrikanten geavanceerde beveiligingstechnologieën ontwikkelen, waardoor je voertuig constant in ontwikkeling is. Dat betekent dus ook dat hij met elke nieuwe update steeds beter wordt beveiligd.

Waarom elektrische auto’s minder vaak in brand vliegen dan gewone auto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen