China en de VS hebben deze robothond met geweer als geheim wapen

Gadgets Sam Dille 22 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De tijd dat honden alleen schattig waren, is voorbij. China en de VS gebruiken nu robothonden om letterlijk op oorlogspad te gaan.

De hond, beter bekend als de beste vriend van de mens, kennen we meestal als een schattig en harig dier. Maar zowel China als de VS zien nu potentie om onze trouwe viervoeter ook als wapen te gebruiken. De robothond is namelijk hun nieuwste aanwinst voor militaire doeleinden.

Volgens Chinese staatsomroep CCTV kan de robothond worden gebruikt in stedelijke gevechtsoperaties. Het kan menselijke teamleden vervangen door verkenningen uit te voeren, de vijand te identificeren en doelwitten aan te vallen.

China en de VS gebruiken deze robothond in het leger

Militair gebruik van robothonden is eigenlijk niets nieuws. Een CCTV-video van vorig jaar liet zien hoe China haar elektronische viervoeters testte tijdens een oefening met zes andere landen, waaronder Cambodja, Laos, Maleisië, Thailand en Vietnam in China.

In 2020 toonde de luchtmacht in de VS hoe ze robothonden gebruikten als onderdeel van hun Advanced Battle Management System (ABMS), dat AI en snelle data-analyse gebruikt om bedreigingen voor het Amerikaanse leger op te sporen en aan te pakken.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne in 2022 zijn ook drones steeds vaker te zien op het slagveld, op land, op zee en in de lucht. De goedkope, op afstand bestuurbare gadgets kunnen geavanceerde militaire machines zoals tanks en oorlogsschepen uitschakelen.

Ze kunnen een grote rol spelen in het voeren van oorlog. Zelf voor strijdkrachten met beperkte budgetten. Daardoor kunnen ze makkelijk concurreren met zwaar bewapende vijanden.

De dieren blijken populair

De robothonden krijgen veel aandacht in het Volksbevrijdingsleger van China. Zo zijn de viervoeters al minstens een jaar te zien op de streng bewaakte sociale media van China. En daar blijken ze ook erg populair.

Gelukkig zijn er ook nog robothonden die wat onschuldiger zijn. Zo zijn de robothonden van Boston Dynamics ontworpen om te helpen bij reddingsmissies en te dansen, rennen en springen. Hoewel de viervoeter nu nog wordt bestuurd met een afstandsbediening, kan hij in de toekomst zelf denken. Hoe dat precies zit, lees je in onderstaand artikel:

Boston Dynamics bezorgt Terminator vibes met zelfdenkende robothonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen