Elektrische auto kopen? Deze 5 dingen moet je eerst weten!

Elektrische auto's Sam Dille 25 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Een nieuwe elektrische auto kopen is een grote aankoop. Ook als die ‘nieuwe’ auto een tweedehands exemplaar is. En zeker wanneer de elektrische auto je eerste ervaring met elektrisch rijden is. Of het nou je eerste ervaring met elektrisch rijden is of niet: een goede voorbereiding is het halve werk!

Het aantal verkochte elektrische auto’s blijft groeien, omdat er steeds meer nieuwe varianten worden gelanceerd. Tegelijkertijd zijn er steeds meer oplaadplekken beschikbaar, waardoor elektrisch rijden een stuk praktischer wordt. De overstap naar een EV is dus makkelijker dan ooit.

Knoop deze EV-informatie in je oren

Maar zo’n stap moet je nooit nemen zonder volledig geïnformeerd te zijn. Daarom hebben je vrienden van WANT vijf punten samengesteld die je moet weten voor je een elektrische auto aanschaft. Zo kun je in ieder geval een weloverwogen beslissing nemen!

1. Beperkte mogelijkheden om op te laden

Dit is een probleem waar alle EV-fabrikanten tegenaan lopen. In tegenstelling tot benzinestations die zich in bijna elke uithoek bevinden, zijn er maar weinig laadstations. In Nederland zitten we nog redelijk gebakken met ongeveer 50.000 openbare laadpalen, maar ook dit aantal kan nog een stuk hoger. Naarmate elektrische voertuigen steeds populairder worden, zullen vast ook de laadmogelijkheden toenemen. Kortom, in de toekomst is dit probleem vast de wereld uitgeholpen!

Tesla Batterijen elektrische auto's
Tesla laadpaal (Afbeelding: Tesla)

2. De gemiddelde levensduur van een elektrische auto

Bij het inschatten van de levensduur van een elektrische auto spelen meerdere factoren een rol. Verschillende onderdelen van een voertuig verslijten bijvoorbeeld in een ander tempo, het aantal gereden kilometers kan drastisch variëren en het algehele onderhoud van het voertuig heeft invloed. Aangezien elektrische voertuigen nieuwer zijn op de automarkt, worden er nog steeds gegevens verzameld over hun levensduur. Hoewel sommige fabrikanten beweren batterijen te hebben die 22 jaar meegaan, zijn er niet genoeg concrete gegevens om een ​​exacte levensduur te concluderen. Maar in vergelijking met benzineauto’s: elektrische auto’s gaan, met goed onderhoud, gemakkelijk meer dan 300.000 kilometer mee.

3. Rijden met een EV in de winter

Als het kwik daalt, daalt ook de actieradius van jouw elektrische auto. Dit heeft alles te maken met de batterij van de EV. In bijna alle hedendaagse elektrische voertuigen vind je een lithium-ion-batterij. En laten dit nou net batterijen zijn die slecht bestand zijn tegen koude temperaturen. De capaciteit van je accu kan daarom met wel 30 procent afnemen in koud weer. Het verschilt per merk en model hoe heftig dit effect is.

Rijden in de winter
Daar gaat je actieradius! (Afbeelding: Unsplash)

4. De prijs van een elektrische auto

Hoewel het bedrag elk jaar daalt, is de gemiddelde prijs van een elektrische auto nog steeds torenhoog. Zo betaalde je in 2018 nog gemiddeld 75.000 euro voor een EV, terwijl dit in 2021 nog 51.000 euro is. Deze hoge prijs heeft ook te maken met de batterij. Batterijen voor elektrische voertuigen worden meestal gemaakt van mineralen zoals lithium, kobalt en nikkel. Naar die stoffen is momenteel veel vraag, waardoor de prijs toeneemt. Gelukkig lijkt het erop dat elektrische auto’s in de toekomst veel goedkoper worden. Wetenschappers vinden tegenwoordig steeds meer nieuwe bronnen van lithium, waardoor er beter voldaan kan worden aan de hoge vraag.

5. Elektrische auto’s zijn supersnel

Elektrische auto’s accelereren een stuk sneller dan gewone voertuigen, omdat je direct vol vermogen hebt. Je hoeft dus geen toeren op te bouwen. Hierdoor presteren ze beter en halen ze sneller hogere snelheden. Wil je weten wat voor snelheden de beste krachtpatsers van dit moment kunnen behalen? Check dat zeker even dit artikel.

Elektrische auto snelheid
Niet te snel rijden! (Afbeelding: Unsplash)

5 elektrische krachtpatsers die de straten milieuvriendelijk veroveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen