Waarom een auto op waterstof stiekem beter is dan de elektrische auto

Elektrische auto's Sam Dille 12 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Milieuvriendelijk rijden heeft zich de afgelopen jaren in een rap tempo verspreid over de hele wereld. Als gevolg hiervan hebben de meeste grote automerken een geweldig aanbod aan elektrische auto’s. Toch blijkt dit niet de meest groene manier van rijden. Dat is namelijk de auto op waterstof.

De waterstof en elektrische auto zijn allebei een stuk milieuvriendelijker en kosteneffectiever dan voertuigen op fossiele brandstoffen. Toch kan het geen kwaad om als consument te weten welk voertuig je het beste kunt kiezen als je het klimaat een handje wil helpen. Het blijkt de auto op waterstof.

Hoe werkt de auto op waterstof?

Zoals de naam al doet vermoeden, worden waterstof auto’s aangedreven door waterstof. Deze brandstofcellen zorgen voor een chemische reactie tussen waterstof- en zuurstofatomen. Dat effect zorgt voor de productie van elektriciteit en waterdamp. De elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om de motor aan te drijven, terwijl de waterdamp een onschadelijk bijproduct is.

Hoewel elektrische auto’s thuis kunnen worden opgeladen, moeten waterstof auto’s worden getankt bij speciale tankstations. Die stations hebben speciale onder druk staande tanks die waterstofgas dragen.

Waarom de waterstofauto de elektrische auto verslaat

Waterstof auto’s profiteren van een paar geweldige voordelen. Net als bij de gewone elektrische auto produceert het voertuig geen schadelijke, vervuilende stoffen. In plaats daarvan stoten ze enkel waterdamp uit in de atmosfeer. Waterstof is het meest voorkomende element in het hele universum, wat betekent dat de energiebron oneindig hergebruikt kan worden en extreem milieuvriendelijk is.

Renault Kangoo Z.E. Hydrogen elektrische auto op waterstof
Renault Kangoo Z.E. Hydrogen (Afbeelding: Renault)

De waterstofauto laadt bovendien in een mum van tijd op, veel sneller dan bij een gewone elektrische auto. De Renault Kangoo Z.E. Hydrogen en Master Z.E. Hydrogen hebben bijvoorbeeld laadtijden van slechts vijf tot tien minuten – veel sneller dan bij een ‘gewone’ EV.

En ze hebben nog steeds een enorme actieradius van bijna 350 kilometer. Toch is er ook een minpuntje aan auto’s die zijn aangedreven op waterstof. Ze zijn gemiddeld veel duurder dan een elektrische auto.

De toekomst van de waterstofauto

De kans is groot dat we in de toekomst steeds meer auto’s gaan zien die zijn gedreven op waterstof. Het zou zelfs kunnen dat de waterstofauto de traditionele elektrische auto gaat overnemen. Momenteel bestaan er nog niet veel modellen op waterstof, maar dit zal het komende jaar veranderen.

HONDA CR-V
De Honda CR-V (Afbeelding: Honda)

Honda voorspelt bijvoorbeeld dat haar nieuwe CR-V op waterstof al in 2024 op de markt gaat komen. Het merk bood eerder een waterstofversie van de Honda Clarity aan, hoewel deze in 2021 werd stopgezet. Soortgelijke modellen zullen in de toekomst ook debuteren op waterstof van merken als: BMW, Land Rover, Mercedes-Benz, Volkswagen, Toyota en meer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen