Hoe jij je elektrische auto straks goedkoper oplaadt dan je buurman

Elektrische auto's Jeroen Kraak 19 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

In de toekomst kan iedereen een persoonlijke laadprijs krijgen door middel van AI, blijkt uit onderzoek van een Zweedse universiteit. Maar wil je dat wel voor je elektrische auto.

De laadprijs voor je elektrische auto verandert regelmatig. Dit heeft alles te maken met de elektriciteitsprijzen. Bij een laadstation betaal je echter net zoveel als iedere andere gebruiker.

Toch kan dat weleens gaan veranderen blijkt uit onderzoek van de Zweedse Chalmers Universiteit. AI kan de laadprijs voor je bepalen waardoor je op hetzelfde moment en dezelfde plaats een totaal ander bedrag betaalt dan iemand die naast je zijn elektrische auto aan het opladen is.

Je elektrische auto opladen met een door AI gemaakte prijs

Het kan soms best lastig zijn om de juiste plaats te vinden om je elektrische auto op te laden. Er is flinke concurrentie tussen aanbieders en soms zijn de beste laadpalen voor jou vaak bezet. Wellicht gaat AI daar je bij helpen. Nou ja, misschien wel de aanbieder.

De onderzoekers aan de universiteit hebben een wiskundig model ontwikkeld om te onderzoeken hoe snellaadstations bezitters van een elektrische auto een persoonlijke prijs kunnen aanbieden door middel van AI. Die AI bepaalt de prijs door middel van een algoritme die de prijs aanpast op basis van individuele factoren zoals het batterijniveau en de geografische locatie van de auto.

Hoe jij je elektrische auto straks goedkoper oplaadt dan je buurman
Tijd om op te laden (Afbeelding: Unsplash)

Bezitters van elektrische auto’s hebben de keuze om deze informatie te delen met de laadpaalaanbieder, waardoor ze een persoonlijk prijsvoorstel krijgen. Deze kunnen ze ook gewoon afwijzen.

Het onderzoek laat volgens de wetenschappers zien hoe bestuurders die een rationele keuze maken die gunstig voor hunzelf is, helpt om problemen op te lossen. Zo wordt zowel de prijs als wachttijd tot een minimum beperkt.

Nadelen van een AI prijs

Wel laten de gegevens zien dat de AI de prijs aanzienlijk verhoogt als de batterij van de elektrische auto bijna leeg is en bestuurders dus geen keuze hebben om nog langer door te rijden.

Uit het onderzoek blijkt echter wel dat vrijwel in alle gevallen de AI-prijs lager is dan de vaste laadprijs. Wel kan het bedrag verschillen tussen de gebruikers.

Toch is niet alles koek en ei. Zo wijzen de wetenschappers op de ethische risico’s die bestaan. Ze willen niet dat de AI-informatie van de `gebruikers`bestuurderes van elektrische auto’s geëxploiteerd wordt. De AI kan de aanbieders van laadpalen dan weer laten zien welke prijzen gebruikers wel of juist niet accepteren en welke voorwaarden hierbij een rol spelen.

De eindconclusie is dan ook dat slimme laadstations de complexe prijzen kunnen oplossen, maar dat privacybescherming belangrijk is. Er is dus nog wat om aan te sleutelen. Het hele onderzoek vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen