Lage prijs elektrische Renault Twingo lijkt te mooi om waar te zijn, want dat is het ook

Elektrische auto's Mark Hofman 17 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Gisteren kregen we de eerste beelden te zien van een elektrische Renault Twingo die in 2026 moet verschijnen. De prijs lijkt veel te laag voor een elektrische auto, en dat komt omdat het helemaal geen auto is.

Goede vriend en Autovisie-redacteur Stijn Kuster heeft zijn vraagtekens bij de elektrische versie van de Renault Twingo. Waarom? Omdat alles ernaar lijkt te wijzen dat we te maken hebben met een L7e. Met andere woorden: we hebben te maken met een microcar.

De nieuwe Renault Twingo is geen elektrische auto

Gisteren schreven we over de elektrische Renault Twingo waarvan de fabrikant zelf zegt dat we hem in Europa voor minder dan 20.000 euro kunnen krijgen. Wie het voertuig wil leasen, zal zelfs minder dan 100 euro per maand betalen om de EV te rijden.

Dat lijkt niet alleen te mooi om waar te zijn, maar dat is het ook. Via Autovisie laat Stijn Kuster weten dat Renault tijdens de IAA-beurs heeft toegegeven bepaalde modellen door het gebrek aan veiligheidssystemen goedkoop te kunnen produceren.

Is de goedkope elektrische auto van Volkswagen en Renault te mooi om waar te zijn?
(Afbeelding: Renault)

Normaal gesproken zijn die systemen een duur geintje, maar met L7e-modellen op de markt is er een uitzondering te vinden. Gezien de prijs en de kostenbesparing die Renault in landen als India toepast, kan de rekensom vrij snel worden gemaakt.

De nieuwe Renault Twingo is geen elektrische auto, maar een zogeheten microcar. Of nou, ja: een L7e, dus.

Renault Twingo: laag verbruik, lage prijs

Renault geeft aan dat de aangekondigde Twingo, met 10kWh per 100 kilometer, een bijzonder laag verbruik heeft. Zelfs zo laag dat we hem makkelijk kunnen vergelijken met microcars als de Silence S04 en de Microlino.

Dat lage verbruik verwijst ook naar een lichte auto. Om geregistreerd te worden als een L7e-voertuig mag een dergelijk model maximaal 450 kilogram wegen (exclusief de accu). Iets dat, volgens Kuster, haalbaar moet zijn.

Tja, en dan hebben we dus die lage prijs nog. Voor een elektrische auto is een leasebedrag van 100 euro per maand te mooi om waar te zijn, maar voor een L7e is dat zeker niet het geval. De reden: deze voertuigen zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Verschil tussen Microcar en een L7e

Hoewel je in eerste instantie misschien denkt dat een L7e-voertuig een andere benaming is voor de microcar (ik in ieder geval wel), zitten er verschillen tussen de twee categorieën van kleine, compacte voertuigen.

Het grootste verschil is dat de microcar een informele term is die wordt gebruikt voor kleine auto’s in het algemeen, waaronder dus ook 45 kilometer-bakkies. Een L7e is een wettelijke classificatie volgens de Europese voertuigregelgeving.

In andere woorden: onder L7e-voertuigen verstaan we verschillende type gemotoriseerde voertuigen en daar kunnen microcars onder vallen.

De goedkope Renault Twingo verslaat elke elektrische auto
(Afbeelding: Renault)

Maar een L7e-voertuig is niet per definitie een microcar. Het kan bijvoorbeeld ook een quad of een trike zijn.

Renault Twingo neemt het op tegen deze toppers

De markt rondom microcars en L7e-voertuigen wordt door het groeiende aanbod steeds populairder. Mocht de Renault Twingo daadwerkelijk als een dergelijk model verschijnen (en daar lijkt het wel op) krijgt het wel met flink wat concurrentie te maken.

Wat voor concurrentie dat precies is, zocht de redactie van Autovisie onlangs uit in een test die op de parkeerplaats van onze redactie voor bijzonder veel plezier wist te zorgen.

Acht kneiterlekkere microbakkies stonden op de parkeerplaats naast elkaar en werden stuk voor stuk weggereden door de, toch wel, lange mannenredactie van Autovisie.

Het resultaat van die test tref je in het onderstaande artikel aan:

De Renault Twingo wordt zo goedkoop omdat het geen auto is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen