Is de goedkope elektrische auto van Volkswagen en Renault te mooi om waar te zijn?

Elektrische auto's Jeroen Kraak 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Een van de grootste problemen voor veel mensen bij het kopen van een elektrische auto is de prijs. Dat kan in de toekomst veranderen als het aan Volkswagen en Renault ligt. Wat kunnen we precies verwachten?

Volkswagen en Renault zijn normaal gesproken grote concurrenten. Ze bieden auto’s aan in dezelfde prijsklasse, dus je verwacht niet direct een samenwerking. Toch slaan de bedrijven mogelijk de handen ineen voor de ontwikkeling van een zeer goedkope elektrische auto.

En laat dat nu juist een markt zijn waar flink wat winst te behalen valt. De gemiddelde prijs voor een elektrische auto in Europa is namelijk 65.000 euro. Sterker nog, er zijn zelfs flink duurdere EV’s op de markt.

Komen Renault en Volkswagen met een goedkope elektrische auto?

Als het aan Volkswagen en Renault ligt, kan de prijs van een elektrische auto veel lager. De bedrijven streven ernaar om een EV te ontwikkelen met een prijskaartje onder de 20.000 euro.

Door het grote verschil in prijs lijkt het wellicht te mooi om waar te zijn. Toch geloven Volkswagen en Renault in het idee, blijkt uit een artikel van het Duitse Handelsblatt. Wel moet daarbij gezegd worden dat nog niet alles vaststaat. Ze voeren verkennende gesprekken.

Belastingen en subsidies: zo veel kost de elektrische auto in 2024
De Volkswagen ID.3 (Afbeelding: Volkswagen)

Volgens de bron van het artikel gaat het om een kleine elektrische auto die echt als instapmodel moet dienen.

Is het te mooi om waar te zijn?

Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat Renault de modelnaam Twingo weer uit de mottenballen wil halen. Al is het dan wel echt de vraag of het een elektrische auto is zoals wij die kennen, omdat het prijsverschil tussen de gemiddelde EV en deze veel te groot lijkt. Het kan dus zomaar om een microcar gaan, zoals we eerder al berichtten.

Er zit namelijk wel een groot verschil tussen een gewone kleine EV en een microcar. Bij die tweede ontbreken een aantal veiligheidssystemen. Doordat die ontbreken, mag zo’n auto maar maximaal 450 kilo wegen, exclusief accu.

Ook voor de merken zelf is zo’n lage prijs niet heel makkelijk haalbaar. De goedkoopste elektrische auto van Volkswagen is op dit moment de ID.3, die 47.000 euro kost. Het bedrijf zou dus in samenwerking met Renault een EV voor de helft van dat bedrag moeten produceren.

Overigens zijn Volkswagen en Renault niet de enige merken die een goedkopere elektrische auto willen bouwen. Ook Tesla lijkt zich na de komst van de Cybertruck te richten op het goedkopere segment. Het bedrijf heeft zich voorgenomen om een EV te maken die rond de 25.000 euro moet gaan kosten.

De elektrische auto van de toekomst hoef je nooit meer op te laden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen