Goedkope elektrische Renault is maanden voor release al bizar populair

Elektrische auto's Jeroen Kraak 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Ben je aan het oriënteren op een (nieuwe) elektrische auto? Dan loont het misschien om te wachten op dit razend populaire goedkope model van Renault.

Renault staat bekend als een traditionele autofabrikant, maar het Franse bedrijf heeft ook al een flink aantal elektrische modellen in het assortiment. Toch kan de nieuwe Renault 5 echt het omslagpunt zijn voor het merk.

Een oude klassieker omgetoverd tot goedkope elektrische auto

De nieuwe Renault 5 vertoont veel overeenkomsten met de gelijknamige oldtimer die in totaal 7,3 miljoen keer over de toonbank ging. Toch is er een groot verschil: de nieuwe versie is een elektrische auto.

De nieuwe Renault 5 moet net zo betaalbaar en veelzijdig zijn als het oude model. De carrosserie heeft dan ook veel weg van zijn illustere voorganger. Met bepaalde hints verwijst de elektrische auto naar zijn verleden.

Maar gelukkig is er ook genoeg ruimte voor vernieuwing bij deze elektrische auto. Zo kun je bij Renault kiezen uit drie verschillende motoren die goed zijn voor 95, 120 en 150 pk. Het eerste model is vooral gericht op gebruik als deelauto en ondersteunt daarom geen snellader.

Zowel het 95 als 120 pk-model heeft een accu van 40 kWh. Hiermee heb je volgens de fabrikant een actieradius van ongeveer 300 kilometer. Het model van 150 pk heeft een iets grotere accu van 52 kWh. Hiermee wordt de actieradius met 100 kilometer vergroot.

Een interessante Renault

Gebruik je de elektrische auto niet, dan is het zelfs mogelijk om hem als een soort thuisbatterij te gebruiken. Door de nieuwe V2X-bidirectionele 11 KW AC-boordlader kan deze Renault elektriciteit terugleveren aan het stroomnetwerk.

Wat de elektrische auto van Renault vooral interessant maakt, is de prijs. Het goedkoopste model is beschikbaar vanaf ongeveer 25.000 euro. Hoeveel de uitgebreidere versie van de Renault 5 zal kosten, heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt. Dat zal waarschijnlijk dichter bij de lancering gebeuren.

De lancering van de elektrische auto is gepland voor september 2024. En dat veel mensen niet kunnen wachten, blijkt wel uit de cijfers die Renault-CEO Fabrice Cambolive bekend heeft gemaakt tijdens een interview met Automotive News Europe. Volgens hem staan er al 50.000 mensen op de wachtlijst.

Elektrische auto van het jaar 2022 wordt in 2024 nog beter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen