Deze startup wil met speciale ‘bomen’ je elektrische auto in 5 minuten opladen

Elektrische auto's Jeroen Kraak 28 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Een van de grootste nadelen van elektrische auto's is dat het opladen behoorlijk lang kan duren. Een nieuwe start-up wil speciale 'bomen' maken waarmee het je auto binnen vijf minuten oplaadt

Als je je elektrische auto snel wil opladen, ben je afhankelijk van snelladers. Een groot nadeel is echter dat die niet overal staan. Hiervoor moet je naar speciale stations.

Het Amerikaanse bedrijf Gravity wil daar verandering in brengen. Door zoals zij het noemen ‘bomen’ te planten, wil het dit probleem tegengaan.

De bomen waarmee je je elektrische auto kan opladen in de toekomst

Gravity is een Amerikaanse startup waar onder andere Google in heeft geïnvesteerd. Het bedrijf maakt zogenaamde ‘DEAP trees’: oftewel: Distributed Energy Access Points. Het is nu in gesprek met politici in de stad New York om het mogelijk te maken.

Dit zijn echter geen echte bomen. De zogenaamde DEAP-trees zijn een soort lantaarnpalen, maar dan zonder lamp, maar met een soort hefboom aan de bovenkant. Aan die hefboom hangen dan weer de oplaadkabels voor de elektrische auto. Speciale kastjes aan de paal moeten ervoor zorgen dat je met je pasje makkelijk het opladen kan starten.

Hoe jij je elektrische auto straks goedkoper oplaadt dan je buurman
Tijd om op te laden (Afbeelding: Unsplash)

Het grote voordeel van deze palen is dat deze makkelijk te plaatsen zijn, maar tegelijkertijd zijn er ook nadelen. Je wil niet dat iemand zomaar wegrijdt zonder de kabel weer aan de paal te bevestigen. Daar heeft het bedrijf aan gedacht, want dit moet automatisch gebeuren. Bovendien zijn ze volgens Gravity bestand tegen vandalisme en ruw gebruik in de stad.

Binnen vijf minuten klaar

De laadpalen hebben twee verschillende modi voor elektrische auto’s: een 200 kW-modus en een 500 kW-modus. Hierbij moet de eerste binnen 13 minuten een bereik van 320 kilometer bieden en de tweede heeft hier volgens het bedrijf slechts 5 minuten voor nodig.

Dat laatste klinkt leuk, maar is op dit moment niet mogelijk. Op dit moment zijn de Hyundai Ioniq 5 en Mercedes EQS de auto’s die het snelst laden. Deze hebben een maximaal oplaadvermogen van 350 kW.

New York moet op dit moment nog goedkeuring geven, voordat de palen echt de grond in mogen. Het zal dus nog flink wat tijd kosten voordat we ze in Nederland zullen zien, als ze hier überhaupt al komen. Tot die tijd zal je nog afhankelijk zijn van een ‘traditioneel’ laadstation om je elektrische auto snel op te laden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen