Astrolab FLEX is de elektrische auto die Elon Musk op de maan wil hebben

Ruimtevaart Jeroen Kraak 4 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk is natuurlijk zowel topman van SpaceX als Tesla. Als je die twee- bedrijven combineert kom je al gauw tot een elektrische auto voor op de maan. Die komt er ook, maar gek genoeg is deze van Tesla noch SpaceX.

Een Tesla in de ruimte is natuurlijk niets nieuws. Er zweeft er ergens in het heelal eentje rond. Waarom? Gewoon omdat het kan en omdat Elon Musk het wil, maar een functie heeft die niet. Dat moet op de maan anders worden. Daar moet straks een speciale elektrische auto rijden.

Een elektrische auto op de maan?

Je zou denken dat deze elektrische auto voor de maan gemaakt wordt door Tesla of SpaceX, maar dat is niet waar. Deze is afkomstig van de startup Astrolab dat (nog) geen eigendom is van Elon Musk.

Het bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met SpaceX van Elon Musk. Deze elektrische auto moet aan boord van een onbemande vrachtmissie in 2026, vertelt Astrolab CEO Jaret Matthews aan The New York Times.

Astrolob hoopt met deze rover, die je ook prima een elektrische auto kunt noemen, in de toekomst mensen en vracht te vervoeren op de maan. The Flexible Logistics and Exploration (FLEX), zoals die heet, is ongeveer even groot als een Jeep Wrangler.

Het voertuig heeft een maximumsnelheid zo’n 24 kilometer per uur op de maan en er kunnen twee astronauten mee. Daarnaast heeft deze ook nog een robotarm die kan helpen met vracht op te pikken.

De ruimte in met SpaceX en Elon Musk

Als deze elektrische auto daadwerkelijk op de maan land, is het meteen de grootste rover op het hemellichaam. Het moet NASA en SpaceX helpen om een basis te bouwen, zodat er permanent astronauten aanwezig kunnen zijn. Het is dus eigenlijk een soort For All Mankind, maar dan in het echt met de hulp van Elon Musk.

Die gedachte is natuurlijk niet zo gek, aangezien Elon Musk grootse plannen heeft. Hij wil een kolonie op Mars stichten en daarvoor is de maan natuurlijk een ideaal beginpunt. Ondertussen werkt NASA onder andere samen met SpaceX aan het Artemis-project. Als alles volgens plan verloopt zet de mens weer vanaf 2024 voet op de maan.

NASA is bang voor China: wat zijn de gevolgen voor ruimterace maan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen