NASA is bang voor China: wat zijn de gevolgen voor ruimterace maan

Wetenschap Jeroen Kraak 2 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten en China zijn bezig met een ruimterace. Wie komt er naar lange tijd weer als eerste op de maan? NASA maakt zich er zorgen over.

Neil Armstrong is natuurlijk de eerste mens op de maan. In 1969 plantte hij de Amerikaanse vlag op het hemellichaam. Toen won de Verenigde Staten de ruimterace van de Sovjet Unie. Inmiddels is er een nieuwe strijd om de maan gaande. Dit keer neemt de Verenigde Staten het op tegen China. Iets wat NASA zorgen baart.

NASA bang voor ruimterace met China

Waar de vorige keer de ruimterace tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie vooral om prestige ging, zit er nu met China meer achter. Niet alleen is het belangrijk voor de landen wie eerste is, maar het gaat dit keer ook om grond volgens NASA.

Bill Nelson is hoofd van NASA en hij waarschuwt in een interview met het medium Politico voor China. “We zitten in een ruimterace. We moeten oppassen dat ze niet onder het mom van wetenschappelijk onderzoek voet op de grond krijgen op de maan. Het is niet uitgesloten dat ze zeggen: “Blijf weg, dit is ons territorium.”

De gevolgen

Als voorbeeld neemt de NASA-baas de situatie in de Zuid Chinese Zee, waar China op een aantal eilanden militaire basissen heeft gebouwd. “Kijk wat ze daarmee gedaan hebben.”

En dat heeft een reden. De maan is namelijk meer dan een enorme bol gesteente dat om onze aarde cirkelt. Op deze satelliet zijn namelijk ook gewoon grondstoffen te vinden. Iets wat dus interessant kan zijn.

China en NASA in ruimterace

Het ruimteprogramma van China gaat als een raket. Het heeft al een eigen ruimtestation gebouwd en de maan is de volgende stap voor de Chinezen. Wanneer we ze op de maan kunnen verwachten is nog onbekend. Het land heeft er geen precieze uitspraken over gedaan.

NASA heeft een duidelijker plan liggen. In 2025 moeten Amerikaanse astronauten opnieuw voet op de maan zetten. Eerst is echter de 2024-missie van Artemis II waarbij astronauten in de baan van de maan moeten komen. Bij missie Artemis III die daarna volgt moet er voet gezet worden op het gesteente.

Waarom GPS op de maan volgens NASA keihard nodig lijkt te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen