De elektrische auto van de toekomst hoef je nooit meer op te laden

Elektrische auto's Jeroen Kraak 4 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Het opladen van de batterij is, om twee redenen, genoeg om mensen weg te houden bij een elektrische auto. Zowel de snelheid van het laden als de duur dat hij mee gaat zorgt voor problemen. Maar wat als die zorgen in de toekomst niet meer nodig zijn?

Fabrikanten van elektrische auto’s kijken naar allerlei manieren om de tijd dat het kost om de batterij op te laden te beperken en de actieradius te vergroten. Toch hoef je daar wellicht in de toekomst helemaal niet meer aan te denken dankzij een nieuwe technologie die nu wordt getest in de Amerikaanse stad Detroit.

Detroit was ooit het epicentrum van de Amerikaanse auto-industrie. Ford, General Motors en Chrystler hebben daar hun kantoren. Vroeger stonden daar ook de autofabrieken. Doordat de vraag naar die auto’s afnam en productie naar lagelonenlanden gingen, volgden er in de stad massaontslagen, waardoor mensen wegtrokken. Daardoor veranderde de Motor City langzaam in spookstad en heerste er veel armoede.

Detroit weer als voorbeeld voor de elektrische auto

Nu krabbelt de stad langzaam op en kan het zelfs een groot voorbeeld van vooruitgang worden. Dat heeft allemaal te maken met de elektrische auto. Nee, er wordt geen enorme Tesla-fabriek gebouwd, maar er wordt een ingenieus systeem getest waardoor opladen van een elektrische auto niet meer nodig is.

Het Israëlische bedrijf Electreon test een manier waardoor de elektrische auto opgeladen wordt terwijl je rijdt. Dit doet het door middel van koperen laadspoelen die zich onder de straat bevinden. Deze spoelen werken alleen als er een elektrische auto met een speciale ontvanger overheen rijdt. Het maakt niet uit of je in beweging bent of stilstaat.

Opladen terwijl je rijdt

Sterker nog, door die ontvanger weet het systeem precies wie je bent en past het zijn oplaadproces aan op je rijgedrag. De technologie bevindt zich nog in de beginfase en wordt nu alleen nog getest op een strook van één mijl (1,61 kilometer).

Voor Electreon is het project in Detroit ook bijzonder. Bij andere projecten wordt de techniek vooral gebruikt voor het opladen van elektrische bussen en vrachtwagens of op een afgesloten circuit. De test in Detroit is echt op de openbare weg waardoor een waarheidsgetrouw scenario kan worden nagebootst.

Waarom je de elektrische auto in de toekomst nooit meer hoeft op te laden
Niet meer nodig. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Mocht het daadwerkelijk goed werken, dan laadt de elektrische auto dus op terwijl je rijdt. Daarna kan je op wegen rijden waarin het systeem wellicht niet is ingebouwd, want om dit in alle straten in te bouwen kan behoorlijk veel geld kosten. Je zou dan in eerste instantie bijvoorbeeld aan snelwegen kunnen denken.

Electreon is zeker niet het enige bedrijf dat nadenkt over de toekomst van elektrisch laden. Naast dat de laadsnelheid steeds verder toeneemt, hebben sommige bouwers van elektrische auto’s andere creatieve ideeën. Zo heeft Nio een techniek waarbij een lege accu vervangen kan worden voor een volle in een speciaal laadstation. Dit gaat allemaal automatisch en het werkt gaat sneller dan de traditionele manier van laden. Zo boekt het bedrijf flinke tijdswinst.

Waar je met die geweldige elektrische auto toch wel voorzichtig mee wil zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen