Elektrische camper: wat heb je eraan en goed goed werkt hij?

Elektrische auto's Sam Dille 10 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De elektrische camper is nog niet heel lang onder ons. Het is dus niet gek dat je nog twijfelt, maar is het wel nodig?

Van elk voertuig dat je kunt bedenken, bestaat anno 2024 een elektrische tegenhanger. Van de vertrouwde auto tot een knotsgekke waterscooter die je zelf in elkaar moet zetten.

De elektrische camper hoort ook in het rijtje. De enorme wagen neem je normaal gesproken mee op de meest verre reizen, maar lukt dat ook met een elektromotor? Dat zit zo.

Wat is een elektrische camper?

Een elektrische camper heeft eigenlijk precies dezelfde voordelen die je verwacht bij een elektrische auto. Het voertuig is milieuvriendelijk, omdat hij is voorzien van een elektromotor in plaats van een verbrandingsmotor. Hierdoor stoot je geen broeikasgassen uit en is de aarde heel blij met je.

Maar daar blijft het niet bij. De elektromotor zorgt er ook voor dat de elektrische camper minder onderhoud nodig heeft. Bij een elektrische camper zijn er bijvoorbeeld geen onderdelen zoals een uitlaat, een versnellingsbak of een koppeling die kunnen slijten. Daarom hoeven die onderdelen niet vervangen te worden, wat op de lange termijn geld bespaart.

Peugeot e-rifter Vanderer
Peugeot e-rifter Vanderer (Afbeelding: Peugeot)

Niet te vergeten dat het opladen van een elektrische camper ook goedkoper is dan een diesel- of benzine-optie. Hoewel je nog steeds niet enorm veel opties hebt om op te laden, zijn er steeds meer laadstations in Nederland te vinden. Volgens de ANWB vind je in Nederland nu zo’n 140.000 publieke laadstations.

Naast voordelen voor het milieu en de portemonnee, is een elektrische camper ook praktischer. De EV’s rijden namelijk een stuk stiller en soepeler dan de voertuigen met een verbrandingsmotor. Dit maakt ze comfortabeler en aangenamer om in te rijden, vooral op lange reizen.

Hoe goed werken ze nou echt?

Er zijn genoeg mensen die nog steeds twijfelen over elektrisch rijden. En dat begrijpen we heel goed. De voertuigen zijn over het algemeen een tikkeltje duurder dan benzine-opties, en je levert soms wat actieradius in.

Het klinkt misschien raar, maar beide punten kunnen we ontkennen én bevestigen. Volgens NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) zijn elektrische campers qua bruto aanschafprijs duurder dan de traditionele variant met verbrandingsmotor. Maar omdat het hoge bpm-tarief (t/m 2024) van een “gewone” dieselbus niet voor de e-camperbus geldt, is het netto prijsverschil onderaan de streep minder groot dan het lijkt.

Op vakantie met een camper
Tijd om te genieten! (Afbeelding: Unsplash)

Bij elektrische voertuigen hangt het bereik altijd sterk af van de weersomstandigheden. Al helemaal bij een zware elektrische camper. Daarbij ligt de actieradius helemaal aan de manier waarop je rijdt en de bijbehorende snelheid. Gemiddeld rijden de meeste e-campers zo’n 250 kilometer op een lading stroom. Bij een snellaadpaal beschik je in circa dertig minuten weer over een accu van 80 procent.

Of de elektrische camper iets voor jou is, zal je zelf moeten uitzoeken. Toch is het echt de moeite waard om je er eens in te verdiepen. Blijf je liever bij de elektrische auto, dan hebben we een ander heerlijk lijstje voor je. Check onderstaand artikel:

Dit zijn de beste elektrische auto’s onder de 22.000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen