Elektrische fiets in 2021: wordt dit opvallende ontwerp een trend?

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 10 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets wordt steeds gestroomlijnder, steeds lichter, steeds sterker en daarmee steeds futuristischer. De futuristische elementen zien we niet alleen terug in de onderdelen van de e-bike maar ook het ontwerp van de e-bike maakt in 2021 opnieuw een ontwikkeling door.

De concept elektrische fiets van industrieel ontwerpers Facundo Mehrbald en Hyung Suk Seo, genaamd SM Electric Bike, is zo’n futuristische e-bike. Zowel van binnen als van buiten. Wellicht dat de e-bike industrie dit jaar stiekem afkijkt bij deze ontwerpers want hun ontwerp heeft absoluut hele interessante aspecten.

SM Electric Bike zegt vaarwel tegen fiets zoals we die kennen

De fiets zoals we hem vandaag de dag kennen heeft een ijzersterk frame door zijn vorm. Deze wordt gevormd door twee driehoeken; de ene bestaat uit een bovenbuis, onderbuis en zitbuis en de ander uit een staande achtervork, een liggende achtervork en de zitbuis. Deze constructie, ook wel het ‘diamantframe’ genoemd, gaat al sinds het einde van de jaren 1880 mee. Een blijvertje dus, maar niet als het aan de ontwerpers achter de SM elektrische fiets ligt.

Wat namelijk als eerste opvalt aan de SM Electric Bike is het frame. De diamant is ver te zoeken. Wanneer we naar de elektrische fiets kijken mist een, normaliter, belangrijk onderdeel; de onderbuis in het frame. De onderbuis maakt de (elektrische) fiets normaliter sterker en bij een e-bike is de accu er vaak ook in verwerkt. Bij deze elektrische fiets is de accu echter in de bovenbuis verwerkt. Zonder onderbuis is een fiets misschien minder sterk, maar wanneer de juiste materialen worden gebruikt hoeft dit geen breekpunt te vormen.

elektrische fiets SM
SM e-bike (Afbeelding: Facundo Mehrbald)

En waar zit de motor in deze elektrische fiets?

Een accu in de bovenbuis is niet enorm revolutionair, maar de motor is wel op een vrij ongebruikelijke plek bevestigd. Deze is gepositioneerd in een driehoek die wordt gevormd door de ketting, het achterwiel en de stang waarop de zadel is bevestigd. Op deze plek zijn meestal onderdelen als de derailleurs en de remsteunen bevestigd. Hoe dit functioneert in combinatie met een dubbele ketting? Geen idee. Daar staat niets over uitgelegd op Mehrbald’s website.

Verwacht niet dat je deze SM elektrische fiets dit jaar op de weg tegenkomt, maar wellicht gaan we wel meer e-bikes zien met opvallende frames zoals deze. Benieuwd naar andere e-bike trends in 2021? Deze vijf dingen kunnen we nog meer verwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen