Streaming-oorlog: Netflix-killer HBO Max heeft plannen voor Europa

Films & Series Jeroen Kraak 10 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Netflix en Disney+ zijn de grootste streamers dit moment. Daar komt binnenkort verandering in. Wij nemen de drie grootste bedreigers wat verder onder de loep. Vandaag trappen we af met HBO Max.

In Nederland heeft bijna elk huishouden wel toegang tot een Netflix-account. De content die de streamingdienst levert lijkt eindeloos. Toch komt daar wellicht een einde aan. De streamingwereld raakt steeds verder versplinterd en er komen steeds meer aanbieders op de markt.

Netflix domineert al jaren

2 jaar geleden hadden we in Nederland nog twee grote streamingdiensten: Netflix en het Nederlandse Videoland. Inmiddels hebben drie andere megabedrijven de weg naar ons land gevonden. Sinds iets meer dan een jaar kun je nu ook gebruikmaken van Amazon Prime Video, Apple TV+, Disney+ en Discovery+.

Van die versplintering merk je nu al de gevolgen. Vroeger kon je veel Disney en Marvel-titels gewoon op Netflix vinden, maar dat is nu niet meer het geval. Deze staan nu allemaal op Disney+. Dat geldt overigens ook voor veel oudere titels die voorheen onder 20th Century Fox vielen. Sinds het bedrijf is overgenomen door Disney zie je ook series als How I met Your Mother en Planet of the Apes exclusief op Disney+ en niet meer op Netflix.

In de toekomst vinden nog meer partijen hun weg naar Nederland, want ook HBO Max, Paramount+ en Peacock willen uitbreiden naar Europa.

Game of Thrones spin-off HBO Max
Het eerste concept van de Game of Thrones spin-off die naar HBO Max komt. (Afbeelding: HBO)

HBO Max komt eraan

Laten we het hebben over de grootste uitdager van Netflix en Disney+. Dat mag toch wel HBO Max genoemd worden. HBO kennen we natuurlijk al langer van topseries als Chernobyl en Game of Thrones. Op dit moment worden de series aangeboden via Ziggo Movies en Series, maar in de toekomst lijkt dit te veranderen. De streamingdienst wil ook op eigen benen staan in Europa.

Sinds dat HBO in de Verenigde Staten HBO Max is gestart zijn er veel meer titels beschikbaar voor de dienst. Eigenaar TimeWarner is een ontzettend groot bedrijf en heeft naast HBO onder andere filmstudio Warner Bros. in eigendom. Veel titels van die filmmaatschappij zie je dan ook terug op de service.

Invloed van Warner Bros.

Tijdens de coronacrisis heeft de streamingdienst nog een sprong gemaakt. Bioscoopreleases van Warner Bros. komen dit jaar gelijktijdig op HBO Max. Dat betekent dat films als Wonder Woman, Mortal Kombat en Gozilla vs Kong meteen op de premièredatum ook via HBO Max zijn te zien. In de toekomst belooft de dienst nog veel meer. Zo is het druk bezig met spin-offs van Game of Thrones en is er zelfs een Harry Potter-serie in ontwikkeling.

Daniel Radcliffe Harry Potter
Er komt een Harry Potter-serie naar HBO Max. (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

HBO Max in Nederland

De plannen voor Nederland zijn nog onbekend. Afgelopen jaar liet TimeWarner weten eind 2021 in Europa actief te willen zijn. Tegen Want zegt een woordvoerder van HBO Max het volgende: “Het klopt dat we hele ambitieuze plannen hebben om HBO Max verder uit te rollen. Helaas kunnen we nu nog niet ingaan op specifieke vragen over nieuwe landen totdat we dichterbij de lanceringsdata zijn.”

Alle series die door HBO zelf zijn gemaakt zoals Game of Thrones zijn nu nog te zien via Ziggo. De kabelaar en de studio hebben hiervoor een contract ondertekend dat nog zeker tot het einde van het jaar loopt. “Ziggo en HBO hebben gedurende 2021 nog een samenwerkingsovereenkomst zoals wij die vandaag de dag ook hebben. Over plannen van TimeWarner is ons niet bekend,” laat een woordvoerder van de kabelaar weten.

Chernobyl HBO Netflix
Chernobyl zie je nu nog gewoon bij Ziggo. (Afbeelding: HBO)

Het is dus nog vooral afwachten wat de precieze plannen van HBO Max zijn, maar met concurrenten als Disney+, Amazon Prime Video en Netflix en eerdere uitspraken lijkt het maar een kwestie van tijd voordat we de dienst zullen zien. Al zal dat waarschijnlijk pas in 2022 gezien de contracten tussen Ziggo en TimeWarner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!