Mortal Kombat-schreeuwer wist jarenlang niet van rol in games

Films & Series Jeroen Kraak 8 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze maand komt eindelijk de Mortal Kombat-film uit. Daarin zien we veel uit de games terug en hopelijk ook de beroemde schreeuw.

Elke gamer kent Mortal Kombat. Het vechtspel is al sinds de jaren ’90 een begrip. De eerste game dateert alweer uit 1992 en kwam uit in de arcadehallen. Een jaar later kwam de versie uit voor de consoles toentertijd als de Super Nintendo en Sega Genisis. Om de games te promoten kwam er een speciale reclame uit waar de speciale Mortal Kombat-schreeuw inzat. Daarna werd deze ook in de games gebruikt.

Het verhaal achter de Mortal Kombat-schreeuw

De man achter de legendarische Mortal Kombat-schreeuw is Kyle Wyatt. In 1993 werd hij gevraagd om de reclame te doen voor het spel. Wat hij niet wist was dat zijn stem jaren later nog steeds werd gebruikt. In totaal gebeurde dit tot 1997. “Ik wist het helemaal niet totdat jaren geleden me erop attendeerde en zei: ‘We weten dat je dit gedaan hebt. Weet je ook dat het al jaren gebruikt wordt in de song?’ Ik zei dat ik het niet wist.”

Wyatt vond het wel cool en gaf toestemming om het ook in andere games en tv-shows te gebruiken. “Ik speelde de spellen met mijn vrienden en zei dat ik de stem was. Ze geloofden me niet. Ik zei: ‘ga maar naar IMDb, ik ben het echt!’ Het is zo grappig nu. Ik ben 52 en heb drie kinderen. Zij vinden het heel cool. Nu zeggen ze tegen hun vrienden als ze Mortal Kombat spelen: ‘Oh, dat is mijn vader.’”

Niet veel aan verdiend

Ondanks dat zijn stem jarenlang gebruikt is in Mortal Kombat, heeft hij er op die ene reclame aan het begin geen geld aan over gehouden. Hij kreeg eenmalig betaald en dat is contractueel dichtgetimmerd. Tegenwoordig doet de acteur nog regelmatig wat kleine klusjes. Zo speelt hij in verschillende korte films.

Wyatt horen we niet terug in de nieuwe Mortal Kombat-film. Deze komt op 23 april naar HBO Max en de bioscoop. Hopelijk kunnen we de titel ook snel in de Nederlandse bioscopen zien als de regels rond het coronavirus wat versoepeld worden.

Het hele interview met Wyatt over Mortal Kombat, wat zeer vermakelijk is, lees je hier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen