Sonos Roam vs JBL Charge 5: titanenstrijd op speakergebied

Gadgets Mark Hofman 10 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Vanaf deze week is de nieuwe Sonos Roam te koop in Nederland, waardoor de eerste echte handige Bluetooth-speaker van het bedrijf een feit is. Maar met een prijskaartje van €179 concurreert het wel direct met een van de meest imposante namen op dat gebied: de JBL Charge 5.

De twee bedrijven hebben een dusdanige groede naam op speakergebied dat we, gezien beide producten exact hetzelfde prijskaartje hebben, niet anders kunnen dan ze te vergelijken. Iets dat we in de bovenstaande video dan ook met alle liefde voor je doen!

Op de hoogte blijven van al onze video’s? Abonneer je dan zeker op ons YouTube-kanaal! 

Sonos Roam vs JBL Charge 5: de ultieme strijd

Het kan zijn dat je op dit moment niet in de positie bent om de video te kijken of dat je gewoon überhaupt liever leest. Daarom leggen we de Sonos Roam en de JBL Charge 5 niet alleen in de video naast elkaar, maar is de vergelijking hier ook met al het gemak van de wereld terug te lezen.

We beoordelen de twee speakers in vijf verschillende categorieën waar een punt te verdienen is. De winnaar van die ronde krijgt logischerwijs een punt. Aan het einde van de test kijken we naar hoeveel punten de Sonos Roam en hoeveel punten de JBL Charge 5 verdiend hebben. Degene met de meeste punten, die wint.

Sonos Roam: de kwaliteit die je gewend bent, maar dan voor onderweg

#1 Het ontwerp en de uitstraling

Uiterlijk is een kwestie van smaak, maar er zullen naar mijn idee weinig mensen zijn die de Sonos Roam er niet veel strakker uit vinden zien dan de JBL Charge 5. Het ontwerp is minimalistisch en zal in menig woonkamer niet misstaan.
Daarbij is de Roam een stuk compacter dan de Charge en neem je hem met een gewicht 430gram ontzettend makkelijk mee.

De JBL Charge 5 ziet er wat dat betreft een stuk lomper uit en is met een gewicht van 960 gram een stuk minder makkelijk mee te nemen. Wel geeft de Charge je het gevoel dat hij veel beter tegen een stootje kan, wat voor veel mensen misschien wel zo fijn is.

Toch legt de Charge 5 het in deze ronde af tegen zijn concurrent. Het eerste punt gaat naar Sonos!

Sonos Roam
De Sonos Roam. (Afbeelding: Sonos)

#2 Sonos Roam vs JBL Charge 5: de beste geluidskwaliteit

Op het gebied van geluidskwaliteit heeft Sonos de beste naam. Toch lijkt de Roam wat dat betreft een beetje achter de feiten aan te lopen. Het geluid is ontzettend helder en de speaker werkt uitstekend in combinatie met overige apparaten van het merk. Toch klinkt het geluid van de Roam wat leeg als je dit als enige speaker gebruikt en laat de bas het een beetje van zich afweten. Dankzij TruePlay levert de Roam overigens wel altijd de beste geluidskwaliteit in iedere situatie, maar echt onder de indruk ben ik niet.

Dat is wel het geval bij de JBL Charge 5. De speaker levert een rijk geluid af door middel van heldere hoge en midden-tonen en een lekkere diepe bas. Het vermogen van de Charge 5 ligt op gebied van volume ook een stuk hoger, wat voor dit soort speakers wel echt een toegevoegde waarde is.

De tweede ronde gaat naar de JBL Charge 5.

JBL Charge 5: is dit de allerbeste Bluetoothspeaker van 2021?

#3 De beste batterij

Als we kijken naar de batterij van beide speakers dan kan ik daar best wel kort over zijn. De Sonos Roam is binnen twee en half uur volledig opgeladen en heeft een speeltijd tot 10 uur.

De JBL Charge 5 laadt je in vier uur volledig op en geeft je een speeltijd van 20 uur.Anderhalf uur langer opladen voor twee keer zoveel luisterplezier:

De derde ronde gaat naar JBL!

JBL Charge 5
De Charge 5 (Afbeelding: JBL)

#4 Sonos Roam vs JBL Charge 5: de topper voor binnen

De Sonos Roam is voorzien van talloze functionaliteiten waardoor hij uitstekend is voor binnengebruik. Zo verbind hij niet alleen met Wi-Fi, maar ook met Bluetooth om ten alle tijden verbonden te blijven met je apparaten. Dankzij SoundSwap nemen je overige apparaten ook direct de muziek van je Roam over, wat hem ook nog eens een stuk aantrekkelijker maakt.

De JBL Charge 5 beschikt wat dat betreft over een soortgelijke functionaliteit in de vorm van JBL PartyBoost. Hiermee is de speaker dus te koppelen aan al je andere JBL producten, wat echt ontzettend handig is.

Beide producten weten uitstekend te presteren binnenshuis, maar de Charge 5 legt het toch af tegenover de Roam. Of het nu gaat om de TruePlay functionaliteit, SoundSwap of de ondersteuning van zowel Wi-Fi als Bluetooth: met veel Sonos-producten in huis is de Roam echt een goede toevoeging. De kans dat jouw setup in huis voorzien is van Sonos en niet van JBL is best wel groot op dit gebied.

De vierde ronde is voor Sonos!

Sonos en IKEA verstoppen gloednieuwe speaker op opvallende plek

#5 De held voor buiten

De Sonos Roam is de eerste echte speaker die je lekker mee naar buiten kunt nemen. De Move was dat in theorie ook al, maar met een gewicht van 3kg werd dat toch al snel lastig. De Roam is wat dat betreft makkelijk mee te nemen en is uitstekend bestendig tegen water. Niets mis mee dus.

Maar gezien het feit dat de geluidskwaliteit van de JBL Charge 5 een stuk beter is en de speaker voorzien is van een ingebouwde powerbank, blijft dit wel echt dé speaker om mee te nemen. Of je nu op de camping zit of naar het strand gaat: deze jongen wil je echt bij je hebben!

Ronde nummer vijf is voor de Charge 5

Sonos Roam vs JBL Charge 5: de beste speaker van het moment

Het mag duidelijk zijn dat je voor €179 geen verkeerde keuze maakt. Het maakt wat dat betreft ook niet heel veel uit welke van de twee speakers je meeneemt, want je zit ongetwijfeld goed.

Maar wil je het beste geluidskwaliteit, de grootste batterij en de beste speaker voor buiten hebben? Dan is de JBL Charge 5 dé speaker voor jou!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen