Elektrische fiets: 5 redenen om er eind 2021 eentje te kopen

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 21 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

De elektrische fiets vloog in 2021 met een rotvaart over de toonbank in Nederland en Europa. De vraag naar e-bikes blijft stijgen, waardoor de Europese e-bike markt nu zo’n 18,3 miljard euro waard is. De redenen voor de grote populariteit van de fiets zijn er te veel om op te noemen.

De kosten van een elektrische fiets schrikken misschien een beetje af. Voor een low budget e-bike tel je al snel 2000 euro neer. Die 2000 euro is goed besteed als je een praktisch vervoersmiddel voor in en rondom de stad zoekt ter vervanging van de auto. Hier vijf redenen om eind 2021 een elektrische fiets aan te schaffen.

#1 Het rijgemak

Een van de meest voor de hand liggende redenen om een e-bike te kopen is voor het rijgemak. Zelfs wanneer je fit genoeg bent om honderden kilometers te fietsen op een ‘gewone’ fiets kun je het rijgemak van een elektrische fiets niet ontkennen. Een e-bike rijdt gemakkelijk en moeiteloos. Of je nou een exemplaar hebt met voorwiel-, achterwiel-, of middenmotor: fietsen gaat altijd soepeler met behulp van wat wattages.

Een elektrische fiets maakt fietsen met tegenwind een eitje. Dit scheelt wat gepuf en gesteun, en zorgt er voor dat je niet bezweet op je werk of andere afspraak aankomt. Zelfs na een lange commute.

#2 Kosten besparen met een elektrische fiets

Voor een beetje elektrische fiets ben je minimaal 2000 euro kwijt. Het is een flinke aanschaf. Een e-bike kost echter nog steeds niet zo veel als een auto. Ook autorijden is een stuk duurder dan fietsen op een elektrische fiets. De elektriciteit die nodig is om ongeveer 80 kilometer te fietsen op een e-bike kost gemiddeld, uiteraard afhankelijk van de energieprijzen, minder dan tien cent. Hetzelfde stuk in een auto rijden kost rond de tien euro: het 100-voudige dus.

De aanschaf van een elektrische fiets kan op lange termijn geldbesparend zijn. Mits je de auto vaker laat staan en in plaats daarvan de e-bike kiest. Hoeveel geld je precies kunt besparen? Dat is een haast onmogelijke rekensom. Het ligt namelijk volledig aan welke auto je hebt, hoe veel je die gebruikt, welke elektrische fiets je koop, de afstand die je met de fiets aflegt, ect..

Of een elektrische fiets je auto kan vervangen? Dat kan zeker. Een e-bike is een prima vervanging van de auto voor bijvoorbeeld een rit naar werk of familie. Naast dat dit op lange termijn mogelijk geld bespaart, bespaart het ook schadelijke CO2-uitstoot die je anders met de auto de lucht in blaast. Dubbel winnen dus.

Yamaha elektrische fiets e-bike
E-bikes met een Yamaha motor (Afbeelding: Yamaha Motor)

#3 Snel schakelen

Een elektrische fiets is een veelzijdig ding. Met een e-bike schakel je snel tussen verschillende modi: van een sportieve rit waarvoor je wat beenkracht nodig hebt tot een ontspannen ritje waarvoor je bijna geen moeite hoeft te doen.

Je kunt een e-bike in veel verschillende situaties gebruiken. Voor het boodschappen doen, een rondje door de stad fietsen, de dagelijkse commute, of een weekendje door de duinen fietsen zijn verschillende e-bikes te koop. Met een goede allround e-bike fiets je in al deze situaties soepel.

#4 De snelheid

Nederlanders zijn een efficiënt volkje. ‘Druk druk druk’ is zeker iets dat het leven in de stad typeert. We racen het liefst zo snel mogelijk naar de supermarkt, vrienden, de kapper en ons werk. Een e-bike helpt om dit efficiënte, geplande en gestructureerde leventje op de rit te houden.

Fietsen op een elektrische fiets gaat namelijk hard. Afhankelijk van het type elektrische fiets dat je hebt ondersteunt deze je bij het trappen tot een maximale snelheid van 25 of 45 kilometer per uur. In het laatste geval heet de fiets overigens een ‘speed pedelec’. Dankzij de pedal assist win je op zowel een e-bike als speed pedelec met gemak wat extra minuten tijd. Al is die hoge snelheid helaas niet geheel zonder risico.

Trek Allant+ 9.9S elektrische fiets
Allant+ 9.9S door de bocht (Afbeelding: Trek Bikes)

#5 Fietsen op een elektrische fiets is leuk

Hadden we al gezegd dat fietsen op een elektrische fiets leuk is? Zo niet, dat trappen we deze open deur graag even in. Fietsen was altijd al een lekkere activiteit (oké, daar verschillen de meningen misschien over), maar een e-bike maakt het nog lekkerder en leuker. Met een e-bike onder je kont overbrug je met gemak een lange afstand zonder jezelf in Het zweet te werken.

Er is maar één manier om het gemak en de lol van een e-bike te ervaring: door er een (test)rit op te maken. Daarvoor hoef je niet al een e-bike te hebben, of iemand met een elektrische fiets te kennen. Loop simpelweg even bij de lokale fietsenmaker naar binnen en vraag of je een proefrit op een van de e-bikes mag maken. Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen