5 tips om de accu van je elektrische fiets optimaal op te laden

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 10 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De actieradius van een elektrische fiets is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan je eigen gewicht, het terrein waarop je fietst, en hoeveel gebruik je maakt van de pedal assist. Deze hebben allemaal invloed op hoe lang de accu het volhoudt.

Met een ‘gezonde’ accu gaat een e-bike jaren mee. Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden tijdens het opladen waardoor de accu langer gezond blijft. Dit zijn simpele dingen die op lange termijn een verschil kunnen maken. Lees hieronder wat je kunt doen om de accu van een e-bike langer goed te houden en doe er je voordeel mee.

1. Bewaar de accu niet in te hoge- en lage temperaturen

Accu’s zijn gevoelige beestjes. Voorkom daarom langdurige blootstelling aan warmte (direct zonlicht) of kou. De accu van een e-bike kan prima tegen kamertemperatuur. Laat de accu daarom ergens in je huis opladen (niet voor het raam), en bewaar de accu na het opladen wederom niet op een te warme of te koude plek.

2. Schakel de accu van de elektrische fiets uit voordat je hem oplaadt

Heeft de accu van je elektrische fiets een aan- en uitknop? Die heeft een functie; maak er gebruik van. Zorg dat de accu van de e-bike uit staat voordat je de accu oplaadt.

lithium ion accu elektrische fiets
G-tech elektrische fiets accu (Afbeelding: G-tech)

3. Bedek de accu en/of oplader niet terwijl het opladen

Dit geldt eigenlijk voor ieder apparaat en iedere oplader die je in huis hebt. Wie dit nog niet wist en nog nooit een doorgebrande accu of oplader heeft gehad mag van geluk spreken.

4. Laadt de accu van je elektrische fiets indien mogelijk langzaam op

Lithium accu’s houden ervan om langzaam te worden opgeladen. Als je een aparte oplader moet aanschaffen voor de accu van de elektrische fiets (dat lijkt onwaarschijnlijk), ga dan voor een oplader met een lage ampère (2-3 amps), of voor een geavanceerde slimme oplader waarvan je de laadsnelheid kunt aanpassen.

Elektrische fiets Cowboy review detail
Accu weergave van de Cowboy e-bike (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

5.Zorg ook voor de oplader van de accu

Als de oplader van de accu mankementen vertoont dan kan dit schadelijk zijn voor een lithium (of iedere andere) accu. Zorg er daarom voor dat je de oplader eerst aan de accu koppelt voordat je hem in het stopcontact steekt. Is de accu opgeladen? Haal de oplader dan uit het stopcontact.

Meer weten over de accu van een elektrische fiets? Lees hier 5 handige tips voor het onderhoud.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen