Hoe de gemeente Amsterdam op de rem trapt bij de elektrische fiets

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Amsterdam is bezig met een bijzonder project om de elektrische fietsen te beteugelen. Dit keer is het wel echt letterlijk.

Amsterdam, het Wilde Westen wat betreft elektrische fietsen, brommobielen, fatbikes en ander elektrisch aangedreven geweld. Hoewel het al gevaarlijk is om gewoon met je fiets de stedelijke jungle te overleven, kan het al helemaal een opgave zijn met een e-bike.

Om ongelukken te voorkomen, wil de gemeente Amsterdam e-bikes op afstand gaan afremmen in bepaalde gebieden. Maar hoe wil zij dit precies voor elkaar krijgen?

Elektrische fietsen automatisch afremmen in Amsterdam

Al een aantal jaar werkt de non-profitorganisatie Townmaking Institute samen met Odido aan een systeem dat elektrische fietsen automatisch moet afremmen. Dat betekent dat de trapondersteuning van afstand kan worden beperkt.

Dit moet in Amsterdam gaan gebeuren op kwetsbare plekken, zoals bij scholen, parken en drukke gebieden. De limiet die dan wordt ingesteld is 15 kilometer per uur. De gemeente wil volgend jaar het systeem gaan testen met vrijwilligers.

Hoe Amsterdam op de rem trapt bij de elektrische fiets
De Xyber. (Afbeelding: Segway)

Als de vrijwilligers zo’n 15 kilometergebied benaderen, krijgen zij een waarschuwing te zien op het scherm van hun elektrische fiets. Vervolgens wordt de snelheid automatisch aangepast voor het bepaalde gebied.

Haken en ogen

Toch is dat systeem niet zomaar ingesteld. Het werkt alleen bij elektrische fietsen die te traceren zijn via gps en een apparaat hebben om via mobiel internet snelheidsaanpassingen te ontvangen.

Daar is dus al meteen een groot probleem. Bezitters van elektrische fietsen moeten dus zo’n apparaatje op hun e-bike monteren. Waarom zouden zij dit zomaar gaan doen?

Als het verplicht wordt, zijn er weer andere vragen: kan dat zomaar? En is er überhaupt wel genoeg capaciteit bij toezichthouders om dit te controleren? Er zijn dus nog best belangrijke vragen te beantwoorden en het zal vermoedelijk nog jaren duren deze maatregel er ook echt komt, als het al gebeurt.

Max Verstappen’s Red Bull tover je gewone fiets om tot een e-bike

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen