Die elektrische fiets is stiekem een stukje gezonder dan de normale

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 24 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Je gelooft het misschien niet, maar de elektrische fiets is echt gezonder dan een gewone fiets. Hoe dat precies zit, vertellen we je.

Het klinkt raar: een elektrische fiets gezonder dan een gewoon exemplaar. En dat terwijl je met een gewone fiets veel harder moet trappen, aangezien je geen ondersteuning hebt.

Sterker nog, het is zelfs wetenschappelijk aangetoond met verschillende studies. Waarschijnlijk schieten traditionele fietsers nu in de verdediging. Want hoe is het nu mogelijk? Toch blijkt dat hetzelfde fenomeen gaande is in verschillende landen. Maar hoe kan het dat zoiets ogenschijnlijk onlogisch eigenlijk stiekem best wel logisch is?

De elektrische fiets is gezonder voor je

Met een elektrische fiets krijg je ondersteuning tijdens het trappen. Dat betekent dus dat fietsen minder intensief is. Maar juist doordat het minder kracht kost, leggen bezitters van een e-bike vaak langere afstanden af dan mensen met een gewone fiets doen.

Het gevolg is dat tijdens die langere afstanden meer calorieën worden verbrand met de ondersteuning dan mensen die kortere afstanden afleggen zonder motortje in hun fiets.

Dit zijn de verborgen kosten voor een elektrische fiets
De Xafari (Afbeelding: Segway)

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bezitters van een elektrische fiets niet alleen langere afstanden afleggen, maar ook nog eens meer uren op hun tweewieler doorbrengen. Bij elkaar opgeteld trappen ze dus meer.

Uit een onderzoek uit 2019 onder meer dan 10.000 volwassenen blijkt dat het aantal minuten met metabolische equivalente taken hoger was dan dat van de traditionele fietser.

Voldoende redenen

Daarnaast is ook nog eens gebleken dat bezitters van een elektrische fiets vaak meer plezier hebben tijdens hun fietstocht dan de gewone trappers. En daar komt ook gelijk een hoger resultaat uit. Als je iets leuker vindt, doe je het ook vaker.

Voor veel mensen is de elektrische fiets daarom ook een vervanging geworden voor dagelijkse ritjes die normaal met een auto worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen of woon-werkverkeer.

Nieuwe elektrische fiets van Gazelle kost (klein) vermogen
(Afbeelding: Gazelle)

Toch zijn er ook mensen die hun elektrische fiets gebruiken voor lange toertochten. Zo kunnen zij een langere route afleggen, waardoor het interessant is om er ook echt op uit te gaan. Zij hebben nu ineens een nieuwe activiteit, terwijl ze er eerst nooit aan zouden denken om een stalen ros uit de schuur te pakken.

Daarnaast zijn er ook steeds meer verschillende soorten elektrische fietsen. Het is lang niet meer alleen de traditionele stadsfiets met een motor. Tegenwoordig zijn er ook een flink aantal elektrische racefietsen en mountainbikes te vinden. Zo kan men ook als men wil sporten langere afstanden afleggen. Er zijn dus ontzettend veel redenen om meer in beweging te komen met de e-bike.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen