Elektrische fiets in trek bij dieven, maar zo voorkom je dat hij gestolen wordt

Elektrische fietsen Sam Dille 7 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Je elektrische fiets ergens achterlaten moet niet iets zijn waar je bang voor bent. Net zoals de meeste autobezitters er geen twee keer over nadenken om hun voertuig te laten staan. Toch is die angst er bij de meeste bezitters van een elektrische fiets wel.

Fietsendieven worden namelijk steeds slimmer. De Amerikaanse fietsverzekeraar Cycleplan deed onderzoek naar dieven die zijn veroordeeld voor fietsendiefstal. Het bedrijf meldde dat 67% van de gestolen elektrische fietsen binnen een paar uur na het stelen al wordt verkocht. 78% was zelf gestolen op bestelling.

Waar slaan fietsendieven het meest toe?

Dit schetst niet bepaald een positief beeld voor eigenaren van een elektrische fiets. Raak niet te snel in paniek: de gerapporteerde fietsdiefstal is in 2021 met 11,5% is gedaald. De gestolen fietsen hadden een gemiddelde vervangingswaarde van 1.663 euro.

De meerderheid van alle diefstallen vindt buitenshuis plaats. Meestal op openbare plekken in grote steden. Meestal is het slot gebroken door boutensnijders of een slijper. Om e-biken voor iedereen aantrekkelijk te maken is het belangrijk dat het aantal diefstallen afneemt.

Iets dat natuurlijk begint bij een goede beveiliging.

Hoe kun je een elektrische fiets het best beschermen?

Geen enkel slot is onverwoestbaar. Toch zijn er zeker sloten te vinden die kunnen helpen om een elektrische fiets veiliger op te bergen. Een goed slot zorgt er namelijk voor dat het voor dieven een stuk langer duurt om het open te breken. Je kan een goed slot vinden met hulp van Sold Secure. Dit platform beoordeelt verschillende sloten op basis van hoe lang het duurt voordat het wordt opengebroken.

Als je eenmaal een goed slot hebt gevonden is het handig om te weten hoe je een elektrische fiets het best op slot kunt doen. Een klein overzicht:

  • Zorg er eerst voor dat de e-bike op een stevige ondergrond staat.
  • Vergrendel vervolgens de fiets via het frame en achterwiel.
  • Houd het slot van de grond en probeer je bovenbuis niet te gebruiken.
  • De zadelbuis is wel een goede om de fiets mee op slot te doen. Zo wordt het moeilijker om het slot open te kunnen breken.
  • Zorg er ook altijd voor dat je waardevolle spullen die in of aan de fietsen, zo ver dit kan, meeneemt.

Hopelijk schrikken deze tips die hardnekkige dieven zo veel mogelijk af. Benieuwd naar welke elektrische fietsen we uitkijken dit jaar? Check dan even dit artikel!

5 elektrische fietsen waar we in 2023 echt niet op kunnen wachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen