Elektrische fiets? Wij rijden liever op deze stoere en slimme e-brommer

Elektrische auto's Lisanne Beijen 2 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Benzine verbanden is erg slecht voor het milieu en daarnaast slecht voor de portemonnee. Wanneer je in de auto of op de scooter zit en stilstaat voor het stoplicht verbrand je dus indirect geld. De brandstof gaat namelijk op in rook terwijl je geen meter vooruit komt. Dit is een van de motivaties van de Indiase startup achter een nieuwe elektrische brommer die lichter is dan de gemiddelde elektrische fiets.

Deze nieuwe elektrische brommer is een uitkomst voor in drukke steden en voor wie dagelijks kilometers maakt in de auto, op een scooter of ook op een ‘gewone’ fiets. Maak kennis met Uton Energia’s nieuwste elektrische brommer: de FortyFive.

FortyFive elektrische brommer lijkt op elektrische fiets

De FortyFive heeft een onopvallend opvallend ontwerp. Onopvallend dankzij het subtiele en slanke frame. Dit ergonomisch ontworpen frame weegt slechts 6,8(!) kilo en ziet er simpel uit, zonder poespas. Het ontwerp is tegelijkertijd opvallend dankzij de toffe retro-look van het frame, het zadel en de brede banden. De FortyFive heeft wat weg van de elektrische fietsen van Super 73′. Alleen is hij dus een stuk lichter dan deze elektrische fiets.

Uton Energia FortyFive elektrische fiets
Uton Energia’s FortyFive (Afbeelding: Uton Energia)

Iets dat je niet ziet aan de buitenkant van deze elektrische brommer, maar desalniettemin opvalt, zijn de specificaties van het beestje. Zo heeft hij een borstelloze DC 250W middenmotor motor met een torque van 80Nm. De krachtige FortyFive behaalt een maximale snelheid van 25 kilometer per uur, net zo snel als tot waar de gemiddelde elektrische fiets trapondersteuning biedt.

Opvallende specificaties: krachtige elektrische brommer

De accu van de brommer bevindt zich onder het zadel. Dit draagt bij aan een goed gecentreerd zwaartepunt. Mede dankzij de 550Wh accu heeft de FortyFive een actieradius van zo’n 65 kilometer. Dat is een stuk minder dan de actieradius van de gemiddelde elektrische fiets, maar onthoud dat je dus niet hoeft te trappen wanneer je op deze brommer zit. Met een actieradius van 65 kilometer kun je geen enorme tochten afleggen op Uton Energia’s elektrische brommer, maar leent hij zich perfect voor de kortere afstanden.

Uton Energia elektrische brommer
FortyFive (Afbeelding: Uton Energia)

Een paar slimme extra’s

Ben je nog niet onder de indruk van het concept van de FortyFive? Misschien trekken deze slimme functies je over de streep: FortyFive is voorzien van een anti-diefstal alarm en detecteert wanneer iemand hem probeert te verplaatsen. Daarnaast heeft Uton Energia een app ontwikkeld die de gebruiker kan raadplegen wanneer er iets mis is met de brommer. Deze app helpt het probleem te detecteren en geeft instructies over hoe je deze zelf kunt oplossen om zo (onnodige) servicebeurten te voorkomen.

Een nadeel van de elektrische brommer van de Indiase startup? Hij is niet beschikbaar in Nederland. Op dit moment is FortyFive alleen te pre-orderen in India. Of hij ooit over de Nederlandse straten rijdt is onbekend. Tot die tijd moet je het gewoon nog even met je goede oude omafiets of elektrische fiets doen.

Niet elektrische fiets maar elektrische brommer alternatief in drukke Indiase steden

Onthoud wel dat deze elektrische brommer is ontwikkeld voor de Indiase markt. De handige brommer is speciaal ontwikkeld met het oog op commuters die minder dan tien kilometer naar werk reizen. Dit is een enorm aandeel van werkende mensen in Indiase steden. Een belangrijk voordeel van de FortyFive in deze steden, naast het verminderen van uitlaatgassen, is dat het opladen slechts een paar cent kost. De Indiase startup biedt dus een goed alternatief op de ‘gewone’ scooters en motoren die veel gebruikt worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen