Vergeet even de elektrische fiets: is de waterstoffiets de toekomst?

Elektrische fietsen Sam Dille 15 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De elektrische fiets is niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Maar hij wordt binnenkort ingehaald door de waterstoffiets.

Milieuvriendelijk rijden heeft zich de afgelopen jaren in een rap tempo verspreid over de hele wereld. Als gevolg hiervan hebben we een geweldig aanbod aan elektrische fietsen. Toch is een andere soort brandstof net iets beter. Maak kennis met de waterstoffiets.

De waterstoffiets lijkt een stuk milieuvriendelijker en kosteneffectiever dan een elektrische fiets. Waterstof lijkt daarmee de brandstof van de toekomst. Maar is dat ook echt zo?

Zo werkt een waterstoffiets

Zoals de naam al doet vermoeden, worden fietsen op waterstof aangedreven door waterstof. Deze brandstofcellen zorgen voor een chemische reactie tussen waterstof- en zuurstofatomen. Dat effect zorgt voor de productie van elektriciteit en waterdamp.

De elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om de motor aan te drijven, terwijl de waterdamp een onschadelijk bijproduct is. Net als bij de gewone elektrische fiets produceert het voertuig geen schadelijke, vervuilende stoffen. In plaats daarvan stoten ze enkel waterdamp uit in de atmosfeer.

Waterstof tanken
Het tanken van de toekomst! (Afbeelding: Shell)

Dan vraag je je misschien af: waarom verkies je een waterstoffiets boven een elektrische fiets? Een e-bike stoot immers ook geen schadelijke stoffen uit. We zullen je een geheimpje vertellen: dat doen ze eigenlijk wel.

Bijna alle elektrische fietsen gebruiken namelijk lithium-ion batterijen, die te maken hebben met enorm vervuilende productie. Waterstof kan daarentegen gewoon in je woonkamer of keuken worden gemaakt met een kleine waterstofgenerator. Je kunt er zelfs een kopen op Amazon als je wilt. Natuurlijk heb je wel elektriciteit nodig om het proces aan te drijven.

Het einde van de elektrische fiets?

Hoewel je nog niet veel waterstoffietsen tegenkomt, zijn er al wel een aantal modellen op de weg. Een daarvan is de Hydroride Europe AG, die deze maand werd gepresenteerd tijdens het Micromobility Europe-evenement in Amsterdam.

De waterstoffiets is uitvoerig getest door experts. En wat bleek? De Hydroride Europe AG reed precies hetzelfde als een gewone elektrische fiets. Je hoeft als bestuurder dus niks te veranderen aan je rijstijl, als je kiest voor waterstof.

Hoewel er steeds meer over de waterstoffiets wordt gesproken, is het nog niet heel breed omarmd op de markt. Daarom heb je nog niet zo’n brede keuze als je gewend bent bij een elektrische fiets. Maar de kans is groot dat we ze in de toekomst veel vaker gaan zien.

Dit is volgens de ANWB de beste elektrische fiets van 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen