Elektrische Formule 1 stelt veelbelovende EV-technologie wederom uit

Tech Mark Hofman 12 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Attack Charge, het oplaadsysteem dat de elektrische Formule 1-auto’s tijdens de race met een bloedgang kan laden, zou dit weekend voor het eerst te zien zijn.

Misano (Italië) had dit weekend het decor moeten zijn van een van de meest besproken oplaadsystemen die ooit gelinkt werd aan een elektrische auto. De elektrische variant van de Formule 1, de Formule E, probeert al jaren zijn EV’s tijdens de race op te laden met het zogeheten Attack Charge. Dat feestje gaat dus niet door.

Attack Charge is een elektrische pitstop waarbij de Formule E-auto in 30 seconden wordt klaargestoomd voor de zogeheten Attack Mode. Dat is een modus in de elektrische auto waarbij de auto, voor korte tijd, 50kW meer vermogen krijgt. Een proces waardoor de batterij wordt opgeladen met een vermogen van 600kW.

Attack Charge voor de elektrische Formule 1

Attack Charge staat al jaren op de planning bij de Formule E, de elektrische variant van de Formule 1. Dat het nog altijd niet geïmplementeerd is zegt overigens niets over de ontwikkeling van de sport zelf. Zo zijn de dagen dat coureurs halverwege de race van batterij moesten wisselen al lang geteld.

Voor de ontwikkeling van de elektrische auto, maar ook voor de sport zelf, blijft de belofte die gepaard ging met de Gen 3 auto uit 2023 de ultieme droom. Een droom die overigens niet zonder de nodige problemen komt, gezien er aardig wat worstelingen zijn met het bouwen van het materiaal om met zulke snelheden te laden.

De Formule E liep vorig jaar tegen verschillende problemen aan met betrekking tot het oplaadsysteem. Waar deze eerst begin het seizoen uitgerold zou worden, werd halverwege het seizoen, eind van het seizoen en uiteindelijk het volgende seizoen. Dit weekend zouden we dus voor het eerst kennismaken met de technologie, maar de elektrische Formule 1 moet genoegen nemen met wederom een uitstel.

Het enige verschil is dat de FIA het systeem dit keer voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld.

Waarom is het zo belangrijk?

De ontwikkeling van de elektrische auto gaat als een malle, maar zijn grootste probleem blijft. Waar de actieradius dan wel steeds groter wordt, is het de laadsnelheid die nog altijd te wensen over laat. Als de Formule E, met zijn gigantische budget voor ontwikkeling, de code weet te kraken is dat goed nieuws voor de hele markt.

Hoewel sporten als de Formule 1 voornamelijk bedoeld zijn voor de lol, zijn ze ook zeer belangrijk voor de ontwikkelingen in de automarkt. De auto’s worden voorzien van baanbrekende technologieën die in veel gevallen uiteindelijk ook in consumentenauto’s verschijnen.

Ditzelfde geldt logischerwijs voor de Formule E, maar dan voor de elektrische auto.

Formule E in Berlijn 2023

WANT maakte vorig jaar voor de eerste keer kennis met de Formule E. Op uitnodiging van Jaguar reden we naar Berlijn om daar de E Prix op het Tempelhof vliegveld te bewonderen. We maakten kennis met de coureurs (die we dat weekend zagen winnen), het team en de sport.

We vonden het zelfs zo leuk, dat we er onderstaande video over maakten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen