Even voor de duidelijkheid: is die elektrische step nu legaal in Nederland of toch niet?

Gadgets Sam Dille 17 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederland is er alleen niet echt fan van. Althans, de mensen die ons land besturen in ieder geval. Want waar die steppen best wel dope zijn, mogen ze niet altijd op de weg. Of toch wel?

In tegenstelling tot veel landen om ons heen, is de elektrische step in Nederland lange tijd verboden geweest. Daar is inmiddels een kleine verandering in gekomen, met een paar strenge spelregels.

Mag je een elektrische step gebruiken in Nederland?

Ja en nee. Het goede nieuws is dat een elektrische step de weg op mag zodra hij is goedgekeurd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RWD. Het slechte nieuws is alleen dat veel e-steps op dit moment niet zijn goedgekeurd. Daar mag je dus niet mee rijden.

Ga je toch op stap met een afgekeurde, of niet gekeurde, elektrische step, dan loop je het risico op een boete van 280 euro. Als je betrapt wordt, is de kans groot dat je e-step wordt ingenomen. Er zijn best veel bestuurders die de pineut zijn. Tussen 2019 en 2021 is het aantal boetes bijvoorbeeld vervijfvoudigd, van 68 naar 349 (!)

Regels voor de e-step

Het is hartstikke fijn als je jouw elektrische step mag gebruiken. Maar daar zitten wel een paar regels aan vast. Als je één of meerdere van deze punten niet op orde hebt, loop je alsnog het risico op een boete. We zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rij.

 • Je bent 16 jaar of ouder.
 • Je hebt geen rijbewijs nodig.
 • Je hoeft geen kenteken aan te vragen.
 • Je hoeft geen helm op.
 • Je moet de elektrische step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
 • Je plakt de sticker van de verzekeraar op de e-step.
 • Je moet op het fietspad of fiets/bromfietspad rijden.
 • Je gebruikt de rijbaan indien een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt.
 • Je moet zo veel mogelijk rechts rijden.
 • Je mag niet op de stoep rijden.
 • Je mag geen elektronische apparaten vasthouden of gebruiken.

Hoe zit het met de e-step met trapondersteuning?

Een uitzondering op deze wetgeving is de e-step met trapondersteuning. Deze steps zijn niet volledig elektrisch, maar bieden een lichte ondersteuning bij het steppen. De overheid behandelt dit soort voertuigen op een vergelijkbare manier met elektrische fietsen.

Steps met trapondersteuning mogen gewoon de weg op, mits ze niet harder gaan dan 25 kilometer per uur. En de hulpmotor een vermogen heeft van maximaal 250 Watt.

Benieuwd naar een elektrische step die legaal is in Nederland? We hebben er eentje voor je klaar staan in onderstaand artikel:

Dit is een van de eerste elektrische steps die volledig legaal is in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen