Dit elektrische vliegtuig moet je vliegschaamte voorgoed laten verdwijnen

Duurzaamheid Sabine Schults 14 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Vliegschaamte zou in de toekomst zomaar eens als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Wisk Aero is namelijk begonnen met het testen met de vijfde versie van zijn elektrische vliegtuig in Los Angeles, in Amerika.

Het elektrische vliegtuig van Wisk (een dochterbedrijf van Boeing) betreft een autonome luchttaxi, dat verticaal kan opstijgen en landen. Wat dat betreft heeft het veel weg van een helikopter (al is het dat niet). Er zijn al heel wat versies gemaakt, maar een commerciële vergunning ligt er (nog) niet om vliegschaamte te doen verdwijnen.

Wisk voert tests uit met elektrische vliegtuig

Volgens CEO Brian Yutko is het bedrijf gestart met het testen van de vijfde generatie van het elektrische vliegtuig dat bekend staat als Cora. Het is niet zeker dat Wisk de luchttaxi ook voor commercieel vervoer zal gebruiken in Los Angeles, maar het geeft in elk geval weer dat het bedrijf vooruitgang boekt in de reis om vliegschaamte te doen verdwijnen.

Het testen van het elektrische vliegtuig is een stap in de goede richting. Uiteindelijk wil Wisk de noodzakelijke certificeringen in handen krijgen van de Amerikaanse Federal Aviation Administration om de zesde versie van zijn luchttaxi te commercialiseren.

Geen vliegschaamte met de zesde versie

Die zesde versie werd in oktober van 2022 al uit de doeken gedaan. Het elektrische vliegtuig biedt plaats aan vier passagiers, maar het bedrijf is nog niet klaar met het werken aan deze luchttaxi. Daarom voert het nu tests uit met de vijfde generatie. Zo vlieg je dus zonder vliegschaamte.

Tegen TechCrunch zei Yutko: “Het testen gaat veel verder dan het vliegtuig alleen. Je moet de mensen en de systemen in echte omgevingen kunnen laten samenwerken om te leren en te herhalen. Dit is echte autonomie waar we het over hebben.”

Versie zes moet volgens de planning in 2024 een experimenteel certificaat ontvangen van de FFA. Volgens Yutko zal het elektrische vliegtuig tijdens de UP Summit te zien zijn. Dat evenement wordt gehouden in Arkansas in de herfst van 2024. Weg met de vliegschaamte, dus!

Amerikaanse leger wil deze vliegende taxi’s gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen