Zo los je de meest voorkomende problemen in Gmail op

Apps Sam Dille 15 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Google Gmail is een immens populaire e-maildienst. Toch, zijn er genoeg dingen die mis kunnen gaan bij het versturen van een mailtje. Gelukkig zijn ze in veel gevallen weer snel op te lossen.

Voordat je een probleem gaat oplossen, moet je weten wat het probleem precies is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een synchronisatiefout is of dat er iets mis is met je meldingen. Weet je eenmaal de oorzaak, dan is de oplossing zo gevonden.

Problemen met Gmail? Deze 4 los je heel makkelijk op

Wij geven je een aantal tips voor het oplossen van problemen op Gmail. Mocht jouw oplossing er niet tussen staan, of begrijp je nog steeds niet wat je moet doen, dan raden we je aan om een kijkje te nemen op het helpcentrum van Google.

#1 Synchronisatiefout

Als Gmail niet synchroniseert met je apparaat, kun je geen e-mails verzenden of ontvangen. Ook kan het zijn dat je verschillende informatie ziet op verschillende apparaten. Bijvoorbeeld: als je een e-mail leest en archiveert op de web-app, kan het nog steeds als ongelezen worden weergegeven op de mobiele app.

Google Gmail heeft geheim trucje waarmee je spam aanpakt
Gmail. (Afbeelding: Unsplash/Justin Morgan)

Om dit op te lossen ga je naar de instellingen van je Gmail-account. Scrol naar beneden tot de ‘Datagebruik’ tegenkomt. Onder dit tabje vind je de optie ‘Gmail synchroniseren’. Zorg ervoor dat hier een vinkje achter staat. Als je nu de app opnieuw opstart, moet het weer werken.

#2 Je ontvangt geen meldingen bij een nieuwe e-mail

In dit geval werkt je Google Gmail-app prima, maar krijg je geen meldingen als je een nieuw bericht ontvangt. Meestal veroorzaken de instellingen ‘Niet storen’ en ‘Batterijbesparing’ dit probleem. Als je de Niet Storen-modus inschakelt op je apparaat, krijg je geen meldingen van Gmail. Dit helpt je om je te concentreren zonder afleiding van mailtjes.

Als je hem niet meer nodig hebt, schakel je niet-storen makkelijk weer uit. Houd eerst het pictogram van Gmail voor een paar seconden ingedrukt. Er verschijnt nu een kleine ‘i’ boven het icoontje. Als je daarop klikt, kom je bij de app-info van Gmail. Kies daarna ‘Meldingen’ en zorg ervoor dat ‘Meldingen weergeven’ ingeschakeld is. Nu krijg je weer gewoon een melding bij een nieuwe e-mail.

#3 Google Gmail loopt vast, loopt vast of start niet op

Soms werken de web- of mobiele-apps van Gmail niet zoals je zou willen. En dan is het lastig om overzichtelijk een e-mail te versturen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de app vastloopt of onverwacht stopt.

Gmail
(Afbeelding: Google)

Google brengt regelmatig updates uit voor apps en services. Als je een vergelijkbaar probleem hebt, is de kans groot dat je de nieuwste versie nog niet geïnstalleerd hebt. Je app werkt dan weer zoals vanouds, en je krijgt er een aantal nieuwe functies bij.

#4 Je kunt geen bijlagen downloaden in Google Gmail

Bij het ontvangen van een bijlage wil je vaak meteen even kijken. Maar als er iets mis is in je Gmail-app, gebeurt er niks als je op de download-knop drukt. In sommige gevallen zie je zelfs een foutmelding.

In dit soort gevallen kan het helpen om je cachegegevens te wissen. Dit zijn gegevens die Gmail tijdelijk opslaat op je apparaat, zodat de app sneller werkt. Maar ze vreten ook de opslag die je nodig hebt om een bijlage te downloaden.

Ga hiervoor naar de instellingen van je smartphone. Scrol omlaag en selecteer de categorie ‘Apps’. Zoek via de zoekbalk naar Gmail en druk op ‘Opslag’. Kies onderaan het scherm voor ‘Cache legen’.

Google Gmail vs Microsoft Outlook: wat is de beste e-maildienst in 2023?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen