Stralingen uit Cupertino: hoe gevaarlijk is je iPhone voor je gezondheid?

Smartphones Jeroen Kraak 25 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Afgelopen jaar was er flink wat ophef over de straling van de iPhone 12. Frankrijk stelde zelfs tijdelijk een verbod in. Maar zijn de smartphones van Apple nou echt gevaarlijk en is het probleem opgelost?

In september 2023 kwam er een verbod op de verkoop van de iPhone 12 in Frankrijk vanwege de te hoge elektromagnetische straling.

Apple wist dit uiteindelijk te verhelpen door middel van een software-update. Daarna mocht de iPhone 12 weer in de verkoop in Frankrijk. Maar wat was er precies aan de hand?

Heeft de iPhone straling?

Elke smartphone geeft elektromagnetische straling (oftewel radiogolven) af, de een wat meer dan de ander. Frankrijk heeft zelfs wetgeving hierover. Een iPhone of Android-toestel mag niet meer dan vier watt per kilogram uitstralen wanneer je die dicht op het lichaam draagt, zoals in een broekzak.

Als tweede is er ook een grens voor wanneer de smartphone wat verder van het lichaam gehouden wordt, zoals in een tas. Hiervoor is de grens 2 watt per kilogram.

Straling van de iPhone: alles wat je erover moet weten
De iPhone 12 in het paars. (Afbeelding: Apple)

De iPhone 12 zat hier boven met 5,74 watt per kilogram boven de grens, waardoor de Fransen het toestel als schadelijk beschouwden voor de gezondheid.

Is elektromagnetische straling van de iPhone ook echt gevaarlijk?

Hiervoor moeten we kijken naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die stelt dat elektromagnetische straling in kleine hoeveelheden niet schadelijk is voor de mens. Je hoeft dus niet bang te zijn als je een iPhone gebruikt.

Sterker nog, na de problemen met de iPhone 12 voldoet elke iPhone gewoon aan de Franse normen voor elektromagnetische straling. Alle modellen liggen inmiddels weer in de winkel.

Daarnaast is elektromagnetische straling wezenlijk anders dan bijvoorbeeld andere vormen van straling, zoals bij röntgenstraling. Van dat soort straling is bekend dat het schadelijk kan zijn, maar elektromagnetische straling is nooit in verband gebracht met gezondheidsproblemen door wetenschappers.

https://www.want.nl/iphone-app-store-concurrent-setapp/
De 15. (Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Zijn er dan helemaal geen zorgen?

Volgens sommige experts is de enige zorg dat het mogelijk de temperatuur van lichaamsweefsels kan verhogen, zoals blijkt uit onderzoek van The Washington Post. De Europese normen (inclusief de Franse) zijn echter tien keer lager dan de drempel waarbij thermische effecten kunnen optreden.

Daarbij worden de telefoons getest op hun maximale capaciteit. In de praktijk is de elektromagnetische straling juist minder.

Is de straling te verminderen?

Zoals je in het Franse onderzoek zag, maakt het onderscheid tussen het dragen tegen het lichaam en bijvoorbeeld het meenemen in een tas. Hoe meer afstand je houdt van je iPhone, hoe minder radiogolven.

Als je dus straling wilt verminderen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een koptelefoon of oordopjes tijdens het bellen. Zo bevindt de telefoon zich op meer afstand van je lichaam.

Wil je precies zien hoeveel radiogolven je iPhone afgeeft? Dan kun je naar Instellingen > Algemeen > Juridische informatie en regelgeving > RF-straling gaan.

Daar staat alles uitgelegd over de elektromagnetische straling. Het is echter belangrijk op te merken dat de meetresultaten van Apple afkomstig zijn. Maar zoals eerder vermeld, wordt de iPhone nu nergens uit de handel genomen vanwege een te hoog stralingsniveau.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen