Frankrijk verbiedt verkoop iPhone 12 vanwege straling

Smartphones Jeroen Kraak 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoewel iedereen vandaag vooral spreekt over Apple Wonderlust en de iPhone 15, is er in Frankrijk gedoe rondom de iPhone 12. Het land verbiedt nu voorlopig de verkoop vanwege elektromagnetische straling.

Wellicht is dit het ideale moment om over te stappen naar een iPhone 15 als je een iPhone 12 hebt. De Franse overheidsorganisatie ANFR, die de radiofrequenties in het land beheert, verbiedt de verkoop van de telefoons. Bovendien eist ze dat Apple alle iPhone 12-modellen in het land repareert.

Problemen met de iPhone 12 in Frankrijk

Volgens de organisatie straalt de iPhone 12 te veel elektromagnetische straling uit, wat schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Dit probleem kan volgens hen niet worden opgelost met een software-update, dus moeten alle telefoons worden teruggeroepen voor reparatie.

Het betreft de zogenaamde specifieke absorptiewaarde. Deze moet volgens de ANFR op twee verschillende manieren worden getest. De eerste test betreft de elektromagnetische straling meten wanneer het toestel dicht op het lichaam wordt gedragen, zoals in een broekzak. De limiet hiervoor is vier watt per kilogram.

De tweede test betreft het meten van de straling wanneer de telefoon zich iets verder van het lichaam bevindt, bijvoorbeeld in een tas. Hierbij geldt een limiet van twee watt per kilogram. Volgens de ANFR straalt de iPhone 12 echter 5,74 watt per kilogram uit.

Is elektromagnetische straling wel of niet gevaarlijk?

De conclusie van de ANFR staat haaks op die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die stelt dat elektromagnetische straling in kleine hoeveelheden niet schadelijk is voor de mens.

Frankrijk verbiedt voorlopig verkoop iPhone 12 vanwege straling
De iPhone 12 Pro. (Afbeelding: EPA/WU HONG)

Ook Apple is het oneens met de conclusie van de ANFR en betwist deze beoordeling, zoals het eerder aan de BBC heeft gemeld. Het bedrijf heeft zowel intern als door derden uitgevoerd onderzoek naar straling laten doen. Het beweert te voldoen aan de regelgeving.

Nu moet Apple officieel reageren bij de Franse minister van Digitale Zaken, Jean-Noel Barrot. Hij verwacht binnen twee weken een reactie. Als het bedrijf dat niet doet, is de minister bereid om een terugroepactie voor alle in omloop zijnde iPhone 12-modellen te bevelen.

Frankrijk zal zijn bevindingen nu delen met toezichthouders in andere landen. Daardoor is Frankrijk niet het enige land waar Apple mogelijk problemen kan ondervinden.

IPhone 15 krijgt flink veel nieuwe voordelen dankzij USB-C

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen