Elgato Facecam: Perfecte webcam voor streamers

Games Jelle van Es 28 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

In de begintijd van het streamen, werkten we met webcams om onszelf in beeld te brengen. Lange tijd was daarbij de webcam van Logitech een goede keuze. Vandaag de dag moet je vaak voor een goed beeld naar andere opties kijken, zeker omdat er op het gebied van de webcam eigenlijk maar weinig is veranderd. Wat dat betreft is het goed dat je nu aan de slag kunt gaan met de Elgato Facecam.

Eigenlijk is het logisch dat Elgato nu met hun eigen webcamera komt. Het merk begon ooit met hardware om gameplay op te nemen en uit te zenden. Op dat gebied was je eerst blij dat je met een 720p-resolutie met 30fps kon opnemen. Maar inmiddels is het aanbod groot en kan iedereen met een kleine investering een goede stream op zetten. En met de Elgato Facecam kun je jezelf makkelijk in beeld brengen. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen tijdens het gebruik.

Elgato Facecam review

Makkelijk in gebruik

Ik ben niet echt een kei wanneer het aankomt op apparatuur voor de pc. Wat dat betreft is het fijn dat de Facecam Elgato makkelijk in gebruik is. Je downloadt de software, sluit de camera aan met de kabel en voilà; je hebt beeld. Vervolgens kun je via verschillende streamingsoftware het beeld importeren en bepalen hoe je in beeld wordt gebracht. Het is echt een geval van een kind kan de was doen. Binnen de kortste keren heb je alles klaar staan en kun je met je stream beginnen.

Elgato Facecam
Binnen de kortste keren werkt hij (Afbeelding: Elgato)

Van alles aan te passen in de software

De software zelf die gebruikt wordt bij de Elgato Facecam is naast makkelijk in gebruik ook zeer uitgebreid. Je kunt er van alles en nog wat opslaan en instellen. Denk daarbij aan hoe scherp je jezelf in beeld wil hebben, hoe je de belichting ziet, hoever je jezelf wil ingezoomd hebben en natuurlijk de witbalans. Op die manier heb je alle tools om je stream perfect aan te kleden en ervoor te zorgen dat je altijd goed te zien bent.

Pas alles aan naar jouw smaak (Afbeelding: Elgato)

Zeer goede kwaliteit

Goed, je hebt alles dus ingesteld en bent klaar om te gaan knallen. Wanneer alles dan draait, dan is er het nieuwe element dat opvalt: de kwaliteit. Als je echt een goed beeld wil hebben en geen zin hebt om met DSLR-camera’s aan de slag te gaan, dan heb je aan de Elgato Facecam echt een hele goede. Met een 1080p resolutie en een framerate van 60fps ben je net zo vloeiend in beeld als dat je gamestream loopt. Dat is echt een verademing in vergelijking met een gemiddelde webcam, die vaak een stuk minder soepel werkt.

Je fans zullen het waarderen (Afbeelding: Elgato)

Design is wat aan de lompe kant voor een webcam

Als je puur kijkt naar wat de Elgato Facecam kan en doet, dan zijn er eigenlijk maar weinig alternatieven die datzelfde brengen. Zoals gezegd heb je met een DSLR-setup meer mogelijkheden, maar dan betaal je ook meer. Wel had men iets aan het design kunnen doen. Hij is namelijk wat lomp. Nu snap ik dat die grootsheid nodig is voor de hardware die erin zit, maar ik vond het daardoor wel moeilijk om hem op een goede manier neer te zetten op mijn beeldscherm. Hij bleef niet helemaal lekker stabiel staan. Uiteraard kun je dat oplossen met standaarden, maar dat gaat dan wel weer ten koste van het eerdergenoemde gemak.

Het is een groot ding voor een webcam

Elgato Facecam is net iets minder geschikt voor videogesprekken

Waar de meeste webcams je een bonus geven dat je ze kunt gebruiken bij de videogesprekken die we zo gewend zijn, daar mist de Elgato Facecam die mogelijkheid wel een beetje. Ja, het kan, maar dan moet je wel wat hulpmiddelen hebben. De camera heeft namelijk geen ingebouwde microfoon. Dus dan moet je alsnog met oordopjes gaan werken of een externe microfoon gebruiken. In veel gevallen doen je dat, maar even snel een gesprek opstarten en direct praten is er dus niet bij. Dat gezegd hebbende, is de kans groot dat je deze webcam aanschaft met andere plannen dan videogesprekken via Zoom of Teams.

De Elgato Facecam is nu beschikbaar en onder andere hier te scoren. Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen