Elon Musk en Apple-oprichter als de dood: ‘AI uit de hand gelopen race’

Tech Jeroen Kraak 29 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

AI is op dit moment het grote gespreksonderwerp in de techwereld. Natuurlijk bestaat het al jaren, maar het is in een flinke stroomversnelling gekomen door ChatGPT. Elon Musk, Steve Wozniak en een flink aantal experts willen er nu een einde aan maken.

Over AI, oftewel kunstmatige intelligentie, kan je makkelijk een hele podcast vullen. Dat hebben we bij WANT dan ook gedaan en die aflevering is hieronder te vinden. Het nieuws over AI volgt zich in rap tempo op en dat komt natuurlijk door ChatGPT. Elon Musk en mede-Apple-oprichter Steve Wozniak zijn  er in ieder geval klaar mee.

Elon Musk en Steve Wozniak luiden de noodklok om AI

Elon Musk heeft overal een mening en een idee over. Sommige zijn geniaal, andere (zoals zijn Twitter-overname) zijn compleet belachelijk. Dit keer uit de techondernemer zijn zorgen over AI-systemen zoals ChatGPT en stiekem kunnen we zijn angst best wel begrijpen.

Non-profit organisatie Future of Life Institute heeft een open brief gepubliceerd waarin er wordt gesproken over een “uit de hand gelopen race” wat betreft de ontwikkeling van ChatGPT en andere AI-systemen. De brief is ondertekend door Elon Musk, Steve Wozniak en andere experts.

In de open brief van Elon Musk en de anderen wordt een opmerkelijk verzoek gedaan aan techbedrijven. “Wij roepen alle AI-labs op om per direct minimaal zes maanden te pauzeren met het trainen van AI-systemen die krachtiger zijn dan GPT-4.” Oftewel het platform waar ChatGPT op draait.

Deze AI-pauze moet volgens Elon Musk en de rest openbaar en verifieerbaar zijn. Als dit niet snel genoeg gebeurt, moet volgens hen de politiek ingrijpen en de bedrijven dwingen dit te doen.

Die pauze is belangrijk, want in die tijd kunnen AI-labs en onafhankelijke experts gezamenlijk bouwen aan veiligheidsprotocollen voor AI. Dat moet er volgens Elon Musk en Steve Wozniak voor zorgen dat systemen zoals ChatGPT echt volledig veilig zijn.

Zorgen zijn begrijpelijk, maar luistert ChatGPT en de rest ook?

Die zorgen zijn begrijpelijk, want de AI-programma’s zijn ontworpen om taken uit te voeren zonder menselijke tussenkomst. Als er dus iets misgaat in de programmering door de mens kan AI geconfronteerd worden met een onvoorziene situatie en kan het reageren op een manier die schadelijk is voor de mens.

Dit is vooral gevaarlijk als je ziet waar AI nog meer voor wordt ingezet, niet alleen als een leuke chatbot als ChatGPT. Op dit moment test de Amerikaanse luchtmacht zelfs straaljagers die via AI autonoom vliegen, je moet er natuurlijk niet aan denken dat zoiets mis zou gaan.

Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat grote techbedrijven naar de oproep zullen luisteren. Microsoft is deels eigenaar van OpenAI en Google wil met Bard zijn eigen ChatGPT-variant ontwikkelen. Allemaal willen ze de beste hebben en om dat te bereiken investeren ze er zeer veel geld in.

Steve Wozniak hoopt dat het allemaal niet uit de hand loopt. (Afbeelding: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA)

Elon Musk en Steve Wozniak zijn zeker niet de enigen die de brief hebben ondertekend. Ook experts als Stuart Russell en Gary Marcus staan bij de ondertekenaars. Toch moet wel opgepast worden of sommige namen wel kloppen, want zo zien we ook de naam van OpenAI-CEO Sam Altman bij de brief. Met ChatGPT is hij natuurlijk verantwoordelijk voor de AI-ratrace.

De volledige brief en namen zijn hier te vinden.

OpenAI heeft ChatGPT, maar welke alternatieven zijn de moeite waard?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen