OpenAI heeft ChatGPT, maar welke alternatieven zijn de moeite waard?

Tech Dunke van Boekel 27 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

ChatGPT heeft de gesprekken over AI meer dan ooit aangewakkerd. Men probeert uit te vogelen hoe we de technologie van OpenAI het beste kunnen gebruiken, maar ondertussen zijn er wel meer bedrijven die een graantje van de hype mee willen pikken.

Er zijn de afgelopen tijd een hele sloot aan nieuwe text-based AI uitgekomen die gebruikmaken van vergelijkbare technologie als ChatGPT. Maar dan is de vraag natuurlijk: welke is het beste?

OpenAI heeft ChatGPT: dit zijn de beste alternatieven

Met vrijwel elk succesvol project springen er snel tientallen goedkope namaak versies op de markt. Het kan dan ook lastig zijn om een ChatGPT-kloon te vinden die redelijk op hetzelfde niveau van OpenAI’s chatbot opereert.

Daarom hebben wij er hier een paar voor je op een rijtje gezet.

ChatSonic in plaats van ChatGPT

Dit ChatGPT-alternatief is waarschijnlijk de beste die je op dit moment kunt gebruiken. ChatSonic bevat volledige Google-integratie en kan dus ook data gebruiken van wat er op dit moment gebeurt. De chatbot van OpenAI weet niks over gebeurtenissen na september 2021, dus in dat opzicht zul je wellicht wel meer hebben aan ChatSonic.

ChatGPT, OpenAI
Het best alternatief voor ChatGPT. (Afbeelding: ChatSonic)

Daarbij heeft deze tool een zogenaamde ‘Persona mode’. ChatSonic laat je kiezen tussen 16 verschillende persoonlijkheden om mee te chatten. Handig als je bijvoorbeeld meer wilt weten over een specifiek onderwerp.

Er zijn onder andere een wiskunde leraar, accountant en tandarts. ChatSonic is dus een fantastisch alternatief voor ChatGPT.

Perplexity

Met Perplexity heb je een ChatGPT-kloon aan je handen die je bijstaat tijdens het onderzoek doen. met de simpele interface doet het wel een beetje denken aan de chatbot van OpenAI.

De AI geeft antwoorden op basis van Wikipedia en dergelijke bronnen. Daarbij laat hij ook zien waar de informatie precies vandaan komt. Hartstikke handig dus als je onderzoek moet doen naar een bepaald onderwerp en een samenvatting met bronvermelding zoekt.

Bing AI krijgt hulp van OpenAI

De Bing AI mag dan wel eens raar gedrag vertonen, maar dat neemt niet weg dat de chatbot (die gebruik maakt van GPT3 van OpenAI) fantastisch werkt als zoekmachine. Ook deze chatbot heeft toegang tot nieuwere informatie dan ChatGPT.

Bing AI kan vrij lastige vragen beantwoorden, en zelfs als de bot het even niet gebruikt geeft hij je een lijst met relevante zoekopdrachten. Een ideaal maatje om mee te browsen dus!

10 iPhone-functionaliteiten die je (volgens ChatGPT) nog niet kent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen