Essent, Eneco en Vattenfall: zoveel betaal je aan terugleverkosten bij je zonnepanelen

Duurzaamheid Jeroen Kraak 27 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Essent is de laatste grote energiemaatschappij die terugleverkosten gaan vragen voor te veel opgewekte energie voor zonnepanelen. Maar hoeveel betaal je nu bij die maatschappij en Eneco en Vattenfall?

Essent, Eneco en Vattenfall zijn de drie grootste energiemaatschappijen van ons land. Essent is de laatste van de drie die terugleverkosten gaat vragen voor te veel opgewekte energie via zonnepanelen.

Maar hoeveel betaal je nu als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt? Wij zetten het voor je op een rij.

Bij Essent, Eneco en Vattenfall moet je terugleverkosten betalen

Bij Eneco betaal je vanaf 1 juni als je meer energie opwekt dan je gebruikt en dat geldt vanaf 1 juli ook bij Vattenfall en Essent. De bedrijven zeggen dit te doen om de kosten eerlijker te verdelen. Tot nu toe moesten mensen zonder zonnepanelen dus ook die kosten betalen.

Helaas is er niets aan te doen voor bezitters van zonnepanelen, want volgens de Autoriteit Consument en Markt voldoen terugleverkosten aan de wet, zolang ze niet onredelijk zijn.

Overigens krijg je bij Essent, Eneco en Vattenfall ook geld als je in totaal meer levert dan verbruikt, na salderen. Dat is echter wat anders dan bij de terugleverkosten. Die gaan dus over alle energie die je niet direct verbruikt, dus niet alleen het deel dat overblijft na salderen.

Hoe hoog zijn de terugleverkosten bij Essent?

Laten we beginnen bij Essent. Het bedrijf is dus de laatste die terugleverkosten vraagt als je meer energie opwekt dan gebruikt. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de kosten worden. Essent heeft hiervoor verschillende schalen gemaakt.

Omdat dit zeer veel schalen zijn, lichten we de goedkoopste en duurste uit. Tot 250 kWh betaal je helemaal niets. Van 251 kWh tot 500 kWh ligt dit bedrag op 4,07 euro per maand.

Lever je 1750 tot 2000 kWh terug aan het stroomnet, dan bedragen de kosten 20,34 euro per maand. Doe je dat keer 12, dan betekent dat 244,08 per jaar aan kosten.

Essent, Eneco en Vattenfall: zo veel betaal je aan terugleverkosten
Zonnepanelen (Afbeelding: Pixabay / Pexels)

Als je na het salderen energie overhoudt, dan krijg je bij Essent een terugleververgoeding. Deze ligt op 5,50 cent per kWh.

De terugleverkosten van Eneco

Van Essent gaan we naar Eneco. De eerste grote energieleverancier die terugleverkosten vroeg aan zijn klanten. Bij die energiemaatschappij is het rekenen veel simpeler. Bij het bedrijf betaal je per kWh die je teruglevert 0,115 euro terug.

Eneco berekent het per jaar in plaats van per maand. Mocht je dus 2000 kWh leveren aan het energienetwerk, dan betaal je bij Eneco 230 euro per jaar.

Bij Eneco is echter de terugleververgoeding na saldering voordeliger dan bij Essent. Per geleverde kWh krijg je 14,5 cent.

Hoe hoog zijn de terugleverkosten bij Vattenfall?

Vattenfall hanteert hetzelfde systeem als Essent. Dat betekent dat het verschillende schalen gebruikt voor terugleverkosten.

Net zoals bij Essent kun je maximaal 500 kWh leveren zonder extra kosten. Van 500 tot 750 kWh betaal je 56 euro per jaar. Als je 1750 kWh tot 2000 kWh teruglevert aan het stroomnet, ligt dit bedrag op 191 euro.

De terugleververgoeding na saldering bij Vattenfall hangt af van het contract dat je hebt. Het hanteert verschillende tarieven hiervoor, waardoor het moeilijk is om hierbij een juist beeld te schetsen.

Sick! Deze elektrische fiets werkt op zonne-energie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen