Zonnepanelen kopen? Dit moet je allemaal weten

Duurzaamheid Sam Dille 3 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Je ziet steeds vaker zonnepanelen op Nederlandse daken. Het is een groene manier om energie op te wekken, maar eraan beginnen kan een tikkeltje lastig zijn. Dan moet je dit vooral weten.

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Ze bestaan uit meerdere zonnecellen die zonlicht opvangen en dit omzetten in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt vervolgens omgezet in wisselstroom, die we kunnen gebruiken in onze huizen en gebouwen.

Voordat je zonnepanelen aanschaft, moet je goed geïnformeerd zijn. Op die manier weet je wat het beste bij je past. Wij praten je bij.

Hoeveel zonnepanelen moet je kopen?

Het aantal zonnepanelen dat je koopt, hangt af van verschillende factoren. Je kunt kijken naar je budget en hoeveel panelen je daarvan kunt betalen. Daarnaast kun je ook kijken naar hoeveel panelen er op je dak passen en hoeveel stroom je wilt opwekken.

Het is ook goed om te weten dat het voor het klimaat het beste is om de zonnepanelen aan te schaffen als je precies nodig hebt. Voor een gemiddeld huishouden zijn dat er bijvoorbeeld 10.

Dit leveren zonnepanelen op

Door zonnepanelen te installeren, kun je elk jaar besparen op je energierekening. Elke kilowattuur (kWh) dat je zelf opwekt met zonlicht hoef je niet meer te kopen van jouw energiebedrijf. En als je meer stroom opwekt dan je meteen verbruikt, kun je het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Dankzij de salderingsregeling krijg je tot 2025 dezelfde vergoeding voor de teruggeleverde stroom als wat je normaal zou betalen aan het energiebedrijf. Het is dus een win-winsituatie. In onderstaande tabel berekende Milieu Centraal precies hoeveel geld je precies verdient aan nieuwe zonnepanelen.

Aantal panelen Totaalprijs Jaarlijkse opbrengst Terugverdientijd
6 € 3.300 € 600 6,5 jaar
10 € 5.000 € 900 6 jaar
18 € 8.000 € 1.500 6,5 jaar

Wanneer werken ze het beste?

Zonnepanelen zijn het meest efficiënt in de lente en zomer, maar werken ook prima in de herfst en winter. Zelfs op bewolkte dagen. Ze leveren de meeste stroom als ze op het zuiden gericht zijn met een helling van 30-45 graden. Maar ook op het oosten of westen doen ze het goed.

Als je een oost- of westopstelling hebt, krijg je ‘s ochtends én ‘s middags meer stroomopwekking dan bij een zuid-opstelling. Dit helpt je om de opgewekte stroom beter over de dag te verspreiden, wat gunstig is voor je energierekening en het elektriciteitsnet.

Zo goed zijn zonnepanelen nou echt voor het milieu

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Ze verminderen de hoeveelheid CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een duurzamere wereld. Een systeem van tien stuks kan maar liefst 1.200 kg CO2-uitstoot per jaar voorkomen.

Natuurlijk moeten we ook rekening houden met de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van zonnepanelen, maar zelfs na aftrek blijft er nog steeds een aanzienlijke besparing van 1.000 kilo CO2 per jaar over.

Apple claimt groen te zijn: hoe goed is de iPhone-maker echt voor het milieu?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen