Net als Blade Runner en Donnie Darko, flopte deze films voordat ze klassiekers werden

Films & Series Rik Claessen 3 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Een wijze WANT-redacteur zei ooit: geflopte films hebben tijd nodig. Dat blijkt ook het geval bij deze filmklassiekers, ze waren alles behalve een succes toen ze uitkwamen.

Net als een goede fles whisky of wijn, hebben films soms even de tijd nodig om te ‘rijpen’. Zeker in de filmindustrie is de kans om in één keer succes te hebben erg klein. Sommige films komen niet eens uit de ontwikkelingsfase. Wanneer dit wel lukt is het extra zuur als de bioscoopkaartjes amper verkocht worden.

Maar soms ligt het niet aan de film, maar aan de tijd waarin deze verschijnt. Wie weet was de première wel tegelijk met die van een andere blockbuster. Of was het publiek wel klaar voor zo’n soort verhaal?

Deze films flopte eerst voordat ze klassiekers werden.

Het overkwam deze films: toen ze uitkwam flopte ze enorm hard, maar werden op den duur beschouwd als ware klassiekers.

The Shawshank Redemption

Noem The Shawshank Redemption een geflopte film en in een mum van tijd heb je menigte aan filmfanaten met fakkels en hooivorken voor de deur staan. Toch was deze verfilming van een Stephen King boek alles behalve succesvol in 1994. Eigenlijk kwam het neer op domme pech. De film ging namelijk in dezelfde periode in première als Quentin Tarantino’s Pulp Fiction.

Dan wordt het wel erg lastig kiezen voor de bioscoopbezoeker. Pulp Fiction haalde maar liefst 9 miljoen dollar binnen en stond wekenlang om nummer 1. The Shawshank Redemption stond ‘slechts’ op plek 9. Op den duur werden mensen Pulp Fiction-moe (zover als dat kan) en besloten om ‘die ene gevangenisfilm’ maar eens een kans te geven. Zo kwam het toch nog goed met volgens IMBD de allerbeste film aller tijden.

Net als Blade Runner en Donnie Darko, flopte deze films voordat ze klassiekers werden
(afbeelding: Colombia Pictures)

Willy Wonka And The Chocolate Factory

De discussie over welke Willy Wonka het beste is, was er misschien bijna nooit geweest. Toen het populaire boek van Roald Dahl voor het eerst werd verfilmd, flopte de film hard. Deze kinderfilm met gele mannetjes, een psychotische directeur en psychedelische scenes die je de stuipen op het lijf jagen was helemaal niet zo succesvol. Willy Wonka And The Chocolate Factory bracht zelfs zo weinig geld in het laatje dat Paramount hun distributiedeal met de makers opschortte.

Pas toen Willy Wonka op de televisie vertoond werd, begon het impact te maken. De film werd zo populair dat Warner Bros. er wel een toekomst in zag en de rechten overkocht. Het had weinig gescheeld of we hadden het met maar één film over de chocoladefabriek moeten doen.

Net als Blade Runner en Donnie Darko, flopte deze films voordat ze klassiekers werden
(afbeelding: Warner Bros.)

Donnie Darko

Alles over deze film schreeuwt klassieker. Dat dacht de productiemaatschappij achter Donnie Darko zeker niet. De film werd slechts in 58 bioscopen in Amerika vertoond waarmee een luttele 500.000 dollar werd binnengeharkt. Een matig zakcentje tegenover de productiekosten van 4,5 miljoen dollar. De film raakte in vergetelheid.

Totdat Donnie Darko werd ‘herontdekt’ op videoband. Door mond-op-mondreclame en ‘van horen zeggen’ werd de tape populair in bepaalde kringen. Zo populair dat de film voor een tweede keer werd uitgebracht in een speciale director’s cutversie. We snappen het falen ook wel een beetje. De film is allesbehalve logisch. Maar ja, hoe leg je een film over tijdreizen, wormgaten en pratende schizofrene konijnen uit?

Net als Blade Runner en Donnie Darko, flopte deze films voordat ze klassiekers werden
(afbeelding: Pandora Cinema / Newmarket Films)

Blade Runner

Een bittere pil voor wie Blade Runner ophemelt. Tijdens de première was de film helemaal niet goed bezocht. En dat was niet alleen omdat Blade Runner een beetje verkeerd begrepen werd door het publiek. De bioscoop zat namelijk tjokvol met regelrechte filmhits. Zeker op het gebied science-fiction

Blade Runner moest namelijk concurreren tegen Star Trek II: The Wrath Of Khan en ET: The Extra-Terrestrial. Star Trek had zijn succes al eerder bewezen en ET komt uit van legendarische regisseur Steven Spielberg die toen ook al goed de toon wist te zetten.

Veel mensen lieten Blade Runner dus links liggen. Zeker omdat de eerste versies van de film behoorlijk rommelig gemonteerd waren. Pas 25 jaar na de première verscheen een ‘final cut’ die de film richting cultstatus lanceerde. Wist je trouwens dat er behoorlijk wat domme fouten in de Blade Runner zitten:

Net als Blade Runner en Donnie Darko, flopte deze films voordat ze klassiekers werden
(afbeelding: Warner Brothers Pictures)

The Wizard Of Oz

Wie het over filmklassiekers heeft noemt vaak in één adem The Wizard of Oz. Toen de film in 1939 uitkwam wist het alleen geen groot publiek te bereiken. The Wizard of Oz zorgde zelfs voor een mega verlies van 1.145.000 dollar voor MGM. Was dat dan omdat de film slecht was of omdat de iconische zinnen uit het verhaal verkeerd werden verstaan door kijkers?

Nee. In 1939 was het alles behalve normaal om naar de bioscoop te gaan, laat staan een televisie in huis hebben. En zelfs al had je er een in huis, dan was er geen mogelijkheid tot dvd’s of videotapes.

De film werd maar één keer per jaar uitgezonden op de tv. Tien jaar nadat The Wizard of Oz uitkwam werd de klassieker opnieuw uitgebracht. Toen er eenmaal een groter publiek voor de film was, steeg het naar top van de lijst met filmklassiekers.

Net als Blade Runner en Donnie Darko, flopte deze films voordat ze klassiekers werden
(afbeelding: MGM)

Nog voordat een film verschijnt gebeurt er een hoop. Soms komt het geniale idee voor een fantastisch verhaal op onverwachte momenten. Precies dat gebeurde bij George Lucas toen hij Star Wars bedacht:

De afwijzing waardoor George Lucas uiteindelijk met Star Wars kwam

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen