Dit is waarom filmfans IMAX zo belangrijk vinden (en dat ook zo is)

Films & Series Rik Claessen 17 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Steeds vaker heb je de keuze om een film in IMAX te bekijken. Maar wat betekent het en moet dat bioscoopscherm zo overdreven groot zijn?

Steeds vaker kun je een filmkaartje kopen voor IMAX. Voor de gemiddelde bioscoopganger zal het niet zoveel betekenen. Het kaartje is duurder en vaak worden niet alle films die je wilt zien in IMAX getoond. Toch zijn een paar van de allergrootste films die onlangs verschenen, zoals Oppenheimer en Dune: Part Two, speciaal gemaakt voor deze bioscoopvorm.

Maar je kunt bijvoorbeeld Oppenheimer toch ook prima op een ‘normaal’ bioscoopscherm kijken? Tuurlijk. Laat het de echte filmnerds alleen maar niet horen. Want buiten dat het scherm groter is, biedt IMAX veel meer diepgang. Je kunt de film precies zien zoals de regisseur het heeft bedoeld. Maar ja, wat is IMAX nou eigenlijk?

Wat betekent IMAX?

Wie ooit eens in een IMAX-bioscoopzaal heeft gezeten, zal zich zonder twijfel hebben verbaasd over de grootte van het bioscoopscherm. IMAX is opgericht door het Frans-Canadese bedrijf IMAX. De oorsprong van het woord is wel originele dan de bedrijfsnaam. Het komt namelijk van het Franse l’image maximale. Het komt er op neer dat je veel meer ziet, en niet alleen omdat het scherm zo mega groot is.

Dat zit zo: camera’s die IMAX-opnemen, schieten een groter plaatje dan ‘normale’ camera’s. Er wordt dus een veel breder en dieper beeld opgenomen. Gemiddeld schieten IMAX-camera’s zo’n drie keer meer beeld dan de standaard camera’s. Het beeld dat je daardoor krijgt is niet alleen groter, maar bevat ook veel meer details. Ideaal voor regisseurs die de kijker volledig in het verhaal willen trekken.

Wat merk je van IMAX in de bioscoop?

Ten eerste de grootte van het scherm. Gemiddelde bioscoopschermen zijn ongeveer 16 meter bij 6,1 meter groot. Bij IMAX is dat maar liefst 22 meter bij 16 meter. Het scherm heeft dus ook meer weg van een vierkant dan van een rechthoek. Daarvoor zijn die IMAX-camera’s zo belangrijk: er wordt meer beeld geschoten, waardoor je letterlijk een groter scherm nodig hebt.

Verder merk je in de bioscoop dat de kaartjes een stuk duurder zijn dan voor een gewone film. Als je er bij stilstaat, is het niet zo gek. Je krijgt meer te zien dan bij een gewoon scherm en vaak zijn de geluidssystemen voor IMAX ook nog eens beter. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Dit is waarom filmfans IMAX zo belangrijk vinden (en dat ook zo is)
(afbeelding: Disney / NoFilmSchool)

Dit is waarom filmnerds lentekriebels krijgen

Oppenheimer wist een boel prijzen binnen te harken, mede door het revolutionaire gebruik van IMAX. Regisseur Christopher Nolan heeft namelijk een compleet nieuwe manier van filmen ontwikkeld: zwart-wit. Dat klinkt vreemd, want als er iets primitief is dan is het wel een zwart-wit film. Maar IMAX is pas redelijk recent ontstaan, waardoor de camera’s geen mogelijkheid hadden om in zwart-wit te filmen.

Dus ging Nolan aan de slag om dit te veranderen. Het resultaat zijn de indrukwekkende scenes in Oppenheimer zoals we die nu kennen. Alleen daarom al zijn filmfanaten lyrisch over deze bioscoopvorm. Niet gek, want laatste tijd verschenen er steeds meer films die alles uit IMAX proberen te halen.

Neem als voorbeeld maar Dune: Part Two. Deze science-fiction voelt soms letterlijk te groot en te episch voor je scherm. Des te groter en gedetailleerder je scherm, des te meer je in de wereld van Dune wordt gezogen. En precies daarom zweren sommige filmnerds bij deze bioscoopvorm.

Dune 2 doet alles wat de middelste film van een trilogie moet doen
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Nu we het toch over Dune: Part Two hebben: het is misschien wel de beste sci-fi ooit gemaakt. Benieuwd waarom we dat roepen? Je leest onze review hier:

Dune: Part Two review: sciencefiction heeft er een meesterlijke trilogie bij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen