TCL gaat te ver met enorme smart-tv, want hij past niet in je woonkamer

Televisies Jeroen Kraak 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Als je een enorme smart-tv wilt, ben je bij TCL aan het juiste adres. De grote vraag is echter of dit gevaarte wel in je huiskamer past.

Voor velen is het een droom om de woonkamer om te toveren tot een echte thuisbioscoop. Bij een echte bioscoopervaring in de woonkamer hoort een groot scherm, maar TCL maakt het wel heel bont.

Het bedrijf heeft een 4K smart-tv uitgebracht met een enorme afmeting, waarbij je jezelf moet afvragen of het überhaupt mogelijk is om dat scherm in je huiskamer te krijgen, als je het al kunt betalen.

De enorme smart-tv van TCL

Waar 55 inch een jaar of 20 geleden nog als een enorm televisiescherm werd beschouwd, is het nu de standaard voor menig smart-tv. Wellicht denken we hetzelfde over het nieuwe scherm van TCL, maar die kans lijkt ons echter vrij klein.

Om precies te zijn brengt TCL dit jaar een 163-inch televisie op de markt. Dat is omgerekend naar centimeters een doorsnede van 412 centimeter. Als het al mogelijk is om hem in je woonkamer te plaatsen, moet je jezelf waarschijnlijk eerst afvragen of je de voordeur niet uit je huis moet halen.

(Afbeelding: TCL)

Gigantisch prijskaartje

TCL verkoopt de smart-tv onder de naam X11H Max op dit moment alleen in China voor 800.000 yuan, wat omgerekend 102.000 euro is. Dat is veel, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de 118-inch LG microLED-tv (217.000 euro), is het natuurlijk gewoon een koopje.

Net zoals het LG-model gebruikt deze smart-tv van TCL ook de microLED-techniek. Hierdoor zijn de LED’s kleiner dan bij reguliere LED-technieken, waardoor er meer op dezelfde plaats passen en waardoor er een helderder beeld is. Ook kunnen ze zichzelf uitschakelen, wat je bijvoorbeeld niet hebt bij OLED. Hierdoor heb je geen last van ongewenst licht.

25 miljoen LED’s

Dat betekent voor deze smart-tv van TCL dat er bijna 25 miljoen individuele microLED’s in het scherm zitten. Hiermee moet een piekhelderheid van 10.000 nits kunnen worden gehaald. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S24 Ultra heeft een piekhelderheid van 2.600 nits. De televisie is dus bijna vier keer zo helder.

Niet alleen de enorme omvang van het scherm zorgt voor een hoge prijs, maar ook deze geheel nieuwe techniek. Toch zal deze techniek in de toekomst waarschijnlijk flink goedkoper worden. Zo kostte de eerste OLED-televisie bijvoorbeeld rond de 17.500 euro, terwijl je er nu al een kunt kopen voor ongeveer 1.000 euro. Desondanks zal het de komende jaren nog redelijk onbetaalbaar blijven om een kleinere microLED te kopen.

Smart tv is niet meer nodig door nieuwe 8K beamer van Samsung

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen