Nieuwe Europese wet heeft gevolgen voor WhatsApp en iMessage

Apps Jelle van Es 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie heeft een nieuwe wet aangenomen, die een behoorlijke impact kan hebben op wat er nu gebeurt met berichtenapps zoals WhatsApp en iMessage. Het is de bedoeling dat de bedrijven achter de apps de boel meer open gooien.

Als het aan de nieuwe wet ligt, moeten vanaf oktober kleinere partijen de mogelijkheid krijgen om samen te werken met de apps als WhatsApp, iMessage en Facebook. Volgens de Europese Unie zijn zij zo groot, dat er ze min of meer verplicht moeten worden om samen te gaan werken.

Grote veranderingen voor WhatsApp en iMessage op komst

Volgens de berichtgeving van de Europese Unie, via TheVerge, moeten de partijen achter WhatsApp, iMessage en Facebook de poorten openen voor kleinere berichtendiensten, wanneer zij daar om vragen. Op die manier moet het voor gebruikers mogelijk zijn om tussen de berichtendiensten berichten, foto’s en videos te sturen. Maar zou je ook de mogelijkheid moeten hebben om videogesprekken van het ene naar het andere platform te voeren. Dus met WhatsApp moet je dan kunnen videobellen naar iemand die gebruik maakt van een kleinere berichtendienst. Uiteindelijk komt het er op neer dat gebruikers meer vrijheid moeten krijgen.

iMessage
iMessage logo (Afbeelding: Apple)

Als deze wetgeving van kracht gaat, dan zouden partijen als Meta en Apple veranderingen moeten doorvoeren op hun apps als WhatsApp en iMessage. Op dit moment zijn dit nog echt gesloten diensten. Zo is iMessage alleen te gebruiken wanneer je een Apple-apparaat hebt. Maar met de nieuwe wetgeving moet het mogelijk zijn om met deze App vanaf je iPad een bericht te sturen naar iemand die bijvoorbeeld Telegram gebruikt op zijn Windows pc.

Pittige klus

Zoals gezegd duurt het nog even voordat de wetgeving in gaat. Op die manier hebben bedrijven de mogelijkheid om goed te kijken hoe ze dit allemaal voor elkaar willen krijgen. Men zal waarschijnlijk gaan roepen dat de privacy op deze manier in het geding is. Het is namelijk niet duidelijk wat dit precies gaat betekenen voor de encryptie van diensten als WhatsApp en iMessage. Daarnaast zou het ook kunnen dat het in fases mag worden uitgerold. Dus dat je in oktober berichten tussen diensten kan sturen, maar dat het videobellen pas ergens in 2025 gaat plaatsvinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen