Trein naar Londen is hét alternatief op vliegen, maar in 2024 rijdt Eurostar zes maanden niet

Duurzaamheid Mark Hofman 24 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Eurostar, de maatschappij die ervoor zorgt dat we vanuit Nederland met een gerust groen hart naar Engeland kunnen reizen, rijdt in 2024 zes maanden niet. Na lang zoeken vindt het bedrijf geen alternatieve route om de werkzaamheden in Amsterdam op te vangen.

Voor WANT vliegen we veel, dus is het wel zo netjes om (indien mogelijk) zo nu en dan de trein te pakken naar het buitenland. Eerder dit jaar deden we dat met de Eurostar en eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit best wel een uitstekend alternatief te noemen is voor vliegen. Maar goed, dan moet die trein wel rijden.

Eurostar kan Amsterdam niet missen in reis naar Londen

Werkzaamheden op Amsterdam Centraal zorgen ervoor dat Eurostar in de problemen komt. Omdat het station in de hoofdstad de plek is voor ID-controle, mist het bedrijf hiermee een belangrijk startpunt voor de reis naar Londen.

Eurostar zal naar een ander station moeten uitwijken om ervoor te zorgen dat Nederlanders de trein gewoon kunnen nemen. Helaas voor ons ziet het bedrijf er niet veel in om dit zonder onze hoofdstad te doen, ondanks het feit dat de trein naar Londen ook in Rotterdam stopt.

Eurostar rijdt zes maanden lang niet tussen Amsterdam en Londen
De Eurostar Terminal op Amsterdam Centraal Station. Volgens reizigersorganisatie Rover was het al vijf jaar bekend dat de Eurostar in de knel zou komen tijdens de werkzaamheden bij station Amsterdam Centraal. (Afbeelding: ANP)

Dus wie voor de groene optie wil gaan, moet volgend jaar eerst naar Brussel reizen, om daar vervolgens het ID te laten controleren en over te stappen op de Eurostar.

Het goede nieuws is echter wel dat de groene optie voor je reis naar Londen in eerste instantie zeven tot elf maanden niet beschikbaar zou zijn. Door een tijdelijke terminal is dat teruggebracht naar zes maanden.

Beter dan het vliegtuig?

Dat de trein op het gebied van milieu beter is dan het vliegtuig, daar hoeven we het niet over te hebben. Maar is de reis ook daadwerkelijk comfortabel genoeg om het als alternatief te gebruiken?

@wantnl

Dit gratis Netflix-alternatief is verboden in Nederland, maar stiekem toch te gebruiken 🔥 #netflix #hbomax #max #disneyplus #fast #vudu #streamingdiensten #films #series

♬ Shout Out (No Vox) – Chris Alan Lee

Wie weleens naar Engeland is gevlogen, zal weten dat je met behulp van een iets te goedkope maatschappij, binnen een uurtje aankomt in Londen. Comfortabel is het niet, maar snel is het wel.

De Eurostar biedt wat dat betreft wel iets meer comfort, maar zal wel wat meer tijd in beslag nemen. Mits je puur naar de reis kijkt natuurlijk, die ongeveer 4 uur duurt (vanaf Amsterdam). Je staat in dat geval echter wel direct in hartje Londen en bent klaar om te gaan.

De vlucht zelf is sneller, maar als je de tijd naar het vliegveld, inchecken, security, paspoortcontrole en de reis van het vliegveld naar de stad erbij optelt. Tja, dan tik je eigenlijk ook wel snel die vier uur al aan.

Wat dat betreft maakt het vliegtuig of de trein mij niet veel uit. Tja, en als dat dan het geval is, kun je net zo goed voor de trein kiezen. Het duurt net zo lang, je zit net zo krap en het eten is net zo slecht.

Windturbines: wat is dit perfecte alternatief op zonnepanelen precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen