Windturbines: wat is dit perfecte alternatief op zonnepanelen precies?

Milieu Sam Dille 24 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoewel zonnepanelen ook zo hun voordelen hebben, zijn sommige mensen er geen fan van. Gelukkig zijn er genoeg andere groene manieren om energie op te wekken. Eén daarvan is de windturbine.

Windturbines wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen. In plaats daarvan zetten ze windenergie om in elektriciteit. Ze zijn een duurzame bron van energie omdat ze geen schadelijke stoffen uitstoten tijdens het opwekken van elektriciteit.

Hoe werkt een windturbine?

Windenergie wordt opgewekt met windmolens die aan het elektriciteitsnet zijn verbonden. Zo’n windturbine heeft drie delen: de draaiende wieken, de gondel en de mast. De wind laat de wieken draaien en die beweging wordt omgezet in elektriciteit.

Een windturbine staat vaak hoog, zodat hij veel wind kan vangen. Daar waait het harder en gelijkmatiger. En omdat er geen huizen of bomen in de weg staan, heeft hij geen last van obstakels. In de gondel bovenop zit technologie die ervoor zorgt dat de windmolen altijd goed in de wind staat.

De grootste windturbines kunnen genoeg stroom leveren voor zo’n 2.300 huizen. Ze beginnen al stroom te leveren als het een beetje waait, ongeveer windkracht 2. Bij windkracht 6 werken ze op volle kracht. Maar als het te hard waait, worden ze uit veiligheid automatisch gestopt of afgeremd.

Een turbine van dichtbij
Een turbine van dichtbij (Afbeelding: Unsplash/Artur Zudin)

Nadelen van windturbines

Een windmolen maakt geen vervuilende stoffen aan tijdens het opwekken van stroom. Maar bij de bouw, onderhoud en afbraak komt er wel CO2 vrij, want daarvoor is energie nodig uit fossiele brandstoffen. Gelukkig is die uitstoot over de hele levensduur van de windturbine erg laag. Een windmolen kan ongeveer 20 jaar meegaan.

Een ander pijnpunt heeft te maken met de energie in de windmolen zelf. In sommige windturbines wordt het gas ‘zwavelhexafluoride’ (SF6) gebruikt om kortsluiting te voorkomen. Maar dat gas is enorm vervuilend. In 2017 kwam er in Nederland in totaal 5543 kilo van dit gas vrij. Dit staat gelijk aan 160 miljoen kilo CO2. Hoeveel van deze uitstoot afkomstig is uit windmolens is niet bekend. De netbeheerders en fabrikanten zoeken nu naar andere opties voor dat gas.

Tot slot kunnen windturbines negatieve effecten hebben op de natuur. En dan met name op vogels. Het aantal vogels dat tegen een windturbine botst, is niet zo hoog. Maar ze kunnen wel invloed hebben op de leefgebieden van vogels. Zoals waar ze eten, rusten en broeden.

Wat kun je als bewoner doen?

Als er plannen zijn voor windmolens in jouw buurt, kun je meedoen aan de inspraakprocedure. Veel mensen proberen de komst van een windmolen tegen te houden, maar je kunt juist een positieve bijdrage leveren. Door mee te denken, kun je ervoor zorgen dat er een windturbine komt die geen overlast veroorzaakt.

Bij vragen, kun je de gemeente om meer duidelijkheid vragen. Het is ook belangrijk om goede afspraken te maken, zoals het stilzetten van de windmolen als er sprake is van tijdelijke overlast. Bewoners die meedoen, zijn vaak positiever als de windmolen er eenmaal staat. Ze hebben minder last en krijgen ook nog groene stroom.

Apple claimt groen te zijn: hoe goed is de iPhone-maker echt voor het milieu?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen