Exclusief interview: “Apple Watch was voor mij een echte lifesaver”

Apple Thomas Aalderink 16 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Stijlvol, praktische en vol met handige functies. Er zijn genoeg redenen om een Apple Watch te kopen. Dit slimme horloge maakt je leven een stuk gemakkelijk en houdt daarnaast ook je gezondheid in de gaten. Dat tweede merk je hopelijk niet zoveel van. Maar mocht het toch nodig zijn, dan ben je blij met deze waarnemend arts om je pols.

Dat kan Karin beamen. Zij ontdekte dankzij haar Apple Watch dat ze een hartafwijking heeft. Dit soort verhalen komen regelmatig overwaaien vanuit Amerika, maar ook dichterbij huis blijkt de Apple Watch een echte levensredder te zijn. De 62-jarige Karin deelde haar verhaal met ons en vertelt hoe een melding van haar Apple Watch leidde tot een levensveranderend doktersbezoek.

Van melding tot doktersbezoek

Het begon allemaal met een melding. De Apple Watch detecteerde atriumfibrilleren. Dit is een hartaandoening waarbij het hart onregelmatig en vaak ook sneller klopt dan normaal is. Karin kreeg deze melding meestal ‘s nachts, maar zocht er niet direct iets achter: “Ik heb er toen geen of weinig aandacht aan geschonken en ben ook niet iemand die snel een dokter bezoekt. Ik zocht er niets achter en dacht dat het misschien iets te maken had met een update op mijn Apple Watch,” aldus Karin.

Karin voelde zich niet anders en zag daarom geen aanleiding om een dokter te raadplegen. Tot ze voor de zekerheid toch maar even binnenstapte bij de Apple Store: “Ik was in de stad en besloot binnen te lopen bij de Apple Store, maar zij konden mij niet verder helpen. Ze wisten niet of dit door een update kwam.”

Afgelopen januari besloot Karin dan toch om langs de dokter te gaan, maar dat voelde in eerste instantie toch wat vreemd. “Tot het moment dat ik naar binnen moest had ik zoiets van: ‘wat zeg ik dan tegen hem?’ Ik heb last van mijn Apple Watch? Dat was tenslotte wel het geval, want zelf had ik fysiek nergens last van. Althans, dat dacht ik.”

Apple Watch melding bleek geen loos alarm

“Gelukkig kon de dokter er wel om lachen, maar toen hij naar mijn hartslag luisterde, constateerde hij duidelijk een onregelmatige hartslag. In no time lag ik vervolgens op een bank met allemaal plakkertje op mijn lichaam. Het hartfilmpje dat daaruit kwam bevestigde wat de dokter al dacht: een hartaandoening. Vervolgens stond ik buiten met de uitslag van het hartfilmpje, een verwijsbrief voor de cardioloog en de boodschap dat ik mijn leven lang aan de bloedverdunners moet,” aldus Karin.

En dat terwijl Karin in eerste instantie zelf nergens last van had. Zonder haar Apple Watch was ze hoogstwaarschijnlijk niet naar de dokter gegaan. Er was tenslotte geen andere aanleiding. Eenmaal bij de cardioloog hoorde Karin dat het maar goed is dat ze actie had ondernomen: “Zo dus u heeft last van uw Apple Watch? Misschien is het wel je lifesaver,” aldus de cardioloog. Hij stelde op basis van een nieuwe hartfilm en echo namelijk de diagnose dat Karin atriumfibrillatie heeft.

Ingreep om het hartritme weer te herstelellen

Atriumfibrillatie kan verschillende gevolgen hebben. Mensen met deze aandoening kunnen last krijgen van een onrustig en angstig gevoel. Daarnaast zijn ze vaak sneller moe of hebben last van duizeligheid bij inspanning. Vervelende bijwerkingen, maar atriumfibrilleren kan ook veel zwaardere gevolgen met zich meedragen. Er is namelijk ook een kans dat een bloedpropje de verkeerde kant op schiet.

“Daarom kreeg ik bloedverdunners, maar de cardioloog stelde ook voor om een cardioversie te doen.” Bij deze behandeling wordt de patiënt in diepe slaap gebracht. Vervolgens wordt met een of meerdere elektrische schokken het eigen hartritme overstemt. Op deze manier wordt het hart weer op een normaal ritme gebracht.

Apple Watch Series 5 review 26
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Dominick Vietor)

“De cardioversie heb ik onlangs ondergaan. Op dit moment voel ik mij nog niet anders, maar het kan zijn dat de klachten (waar ik voorheen geen aandacht aan heb geschonken) verdwijnen. Begin mei moet ik terug voor controle. Er wordt dan opnieuw naar mijn hartritme gekeken en vervolgens besloten of er nog een cardioversie nodig is,” aldus karin.

Apple Watch blijkt echte lifesaver

Karin heeft dus al een behoorlijk traject achter de rug, en dat was waarschijnlijk niet gebeurd zonder haar Apple Watch. Niet slecht voor een product dat ze vooral kocht voor andere functionaliteiten: “Ik weet dat er qua gezondheid een hoop applicaties zitten op de Apple Watch, maar voor mij was het toch meer een hebbeding. Ik was mij dan ook niet bewust van deze functie. En had zeker niet verwacht dat het een, zoals de cardioloog zei, lifesaver zou zijn.”

Voor Karin is dit dan ook zeker een goede reden om te investeren in een nieuwe Apple Watch: “Ik heb momenteel de Series 2 en ben daar heel blij mee. Toch denk ik er wel over na om een Series 5 aan te schaffen. Daar zitten toch net weer wat meer functies op. Ook op het gebied van gezondheid en dat zal in de toekomst alleen nog maar meer gaan worden denk ik.”

Meer dan een hebbeding

Zo blijkt opnieuw dat de Apple Watch veel meer is dan een verlengstuk van je iPhone. Het kan zelfs een echte lifesaver zijn en dat mag best wat vaker gezegd worden vindt Karin: “Apple moet dit soort ervaringen zeker blijven delen en vertellen over deze functionaliteiten. De technologie staat niet stil en ik verwacht dat er binnen afzienbare tijd nog veel meer nieuwe ‘snufjes’ naar buiten gaan komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen