4 exclusieve PlayStation 5 titels die je nu gewoon op je Xbox speelt

Games Dunke van Boekel 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Console-exclusive games zijn goed voor de competitie tussen bedrijven. Als er op de PlayStation 5 weer een gave en unieke ervaring te vinden is gaan de ogen al snel naar de concurrent: Xbox. Tegenwoordig zien we daarentegen vaker voorkomen dat een game maar tijdelijk exclusief is, wat door een aantal redenen kan komen.

Op dit moment zijn Sony en Microsoft in een juridische strijd verwikkeld over de overname van Activision-Blizzard door de laatstgenoemde. Dat opkopen van studio’s leidt dan ook weleens tot botsingen in bestaande afspraken. Zo krijg je soms exclusieve PlayStation 5-games op Xbox.

Exclusieve PlayStation-games op je Xbox

Of we uiteindelijk ook brood kunnen roosteren in een PlayStation 5 weten we natuurlijk niet. Wat we echter wel weten is dat het niet heel vaak voorkomt dat een exclusieve PlayStation-titel zijn weg vindt naar de Xbox-consoles.

De mogelijkheid is echter wel aanwezig. Zo bewijzen de vier onderstaande games.

#1 Deathloop 

Deze titel werd oorspronkelijk aangekondigd tijdens een PlayStation-showcase als een exclusive voor de PS5. Toen Microsoft vervolgens aankondigde dat het Zenimax (het bedrijf waar Bethesda onder valt) ging kopen, was er lichtelijke verwarring over waar Deathloop dan uiteindelijk uit moest komen.

De first-person shooter kwam op 14 september 2021 uit op de PlayStation 5 en bleef vervolgens een jaar exclusief. Op 22 september van het jaar 2022 konden ook Xbox-gebruikers van het bizarre ‘Groundhog Day met explosies’-avontuur genieten. De game is ook beschikbaar op Xbox Game Pass.

Deathloop PlayStation 5
Deathloop (Afbeelding: Bethesda)

#2 Guilty Gear: Strive ging van PlayStation 5 naar Xbox

Fighting-game-fans op Xbox konden vorige maand dan eindelijk gaan genieten van Guilty Gear: Strive. Het spel kwam al op 11 juni van 2021 uit op de PlayStation 5, dus dat heeft ook even mogen duren.

Of ontwikkelaar Arc System Works een exclusiviteitsdeal aan is gegaan met Sony is niet geheel duidelijk. De Guilty Gear franchise komt al jaren op verschillende platformen uit. Nu staat de laatste titel in de serie in ieder geval op Game Pass.

Guilty Gear PlayStation Plus, Xbox, PlayStation 5
Eventjes (virtueel) knokken in Guilty Gear Strive. (Afbeelding: Arc System Works)

#3 Ghostwire: Tokyo begon op PlayStation 5

Ook Ghostwire: Tokyo was een PlayStation-exclusive die technisch gezien van Microsoft was dankzij de Bethesda-overname. Het verhaal hier is eigenlijk vergelijkbaar met dat van Deathloop. De deal om Ghostwire exclusief uit te brengen op PlayStation 5 was al gesloten voordat deze eigendom werd van Microsoft.

Nu kun je daarentegen ook op Xbox door de verlaten en door demonen-bezeten straten van Tokyo rondbanjeren, en daar hoef je niks extra’s voor te betalen als je geabonneerd bent op Xbox Game Pass.

Ghostwire Tokyo
Akito (Afbeelding: Bethesda)

#4 Ni No Kuni deel 1 en 2 nu ook op Xbox

Zowel Ni No Kuni: Wrath of the White Witch (tenminste, de remaster) als het vervolg, Ni No Kuni II: Revenant Kingdom, kwamen pas drie jaar na de release op PlayStation naar de consoles van Xbox.

Nu zijn beide RPG’s dan ook te spelen op Game Pass.

Ni No Kuni- Wrath of the White Witch
(Bron: Bandai Namco)

Nieuwe Nintendo Switch kan deze vijf dingen leren van PS5 en Xbox

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen