Facebook blundert: besloten groepen toch niet zo besloten

Tech rmens 15 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Er gaat geen week voorbij zonder ophef over Facebook. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg is momenteel wederom negatief in het nieuws door een probleem met besloten groepen. Die bleken toch niet zo besloten als gedacht. Het was mogelijk om de naam en andere persoonlijke gegevens van leden van deze groepen te downloaden.

Dat ontdekte een lid van een groep voor vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker. Ze kon via een Chrome-plugin voor marketeers allerlei persoonlijke gegevens zoals de namen, woonplaatsen, e-mailadressen en andere informatie over de 9.000 leden van de groep ophalen.

Besloten groepen Facebook waren lek

Een veiligheidsexpert die de Amerikaanse nieuwszender CNBC sprak, bevestigde dat het inderdaad mogelijk was om persoonlijke gegevens uit gesloten groepen te vissen. Zelfs voor niet-leden van een groep. Dit is problematisch omdat aan de hand van het lidmaatschap van een groep een boel over een persoon te zeggen is. Leden van een groep voor vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker zouden bijvoorbeeld door een verzekeraar geweigerd kunnen worden. Denk ook aan een groep voor mannen die leven met HIV.

Klik/tap voor groter.

In een reactie zegt Facebook dat het inmiddels onmogelijk is geworden om dit soort informatie uit gesloten groepen te verzamelen. Het sociale netwerk benadrukt daarbij dat de beslissing om dit te doen het gevolg was van “verschillende factoren”. Niet vanwege deze specifieke ontdekking. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft inmiddels ook marketing-tools die konden worden gebruikt om deze data te verzamelen gevraagd die praktijken te staken.

Besloten en verborgen groepen

Het is niet duidelijk hoe lang het mogelijk was om persoonlijke informatie van leden van besloten groepen te downloaden. Ook is het niet duidelijk of dit ook bij zogenaamde verborgen groepen mogelijk was. Het verschil tussen besloten en verborgen groepen is dat de eerste variant vindbaar is tijdens het zoeken op Facebook, terwijl je voor de laatste een link moet hebben of uitgenodigd moet worden.

Na het schandaal rondom Cambridge Analytica blijft Facebook volop in het nieuws. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg heeft een boel misstappen begaan. Een controversieel item waar we nog steeds geen antwoord op hebben, is of Facebook technisch wel of niet mee kan lezen met WhatsApp-berichten (Zie → ‘Facebook had wél toegang tot WhatsApp-berichten’)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen