Is jouw Facebook-account gehackt? Zo merk je het!

Apps Jeroen Kraak 27 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is de nachtmerrie voor veel mensen: hackers die het hebben voorzien op jouw Facebook-account. Zo merk je of het echt het geval is.

Via social media heb je contact met vrienden en familie. Het is dan ook verschrikkelijk als je daarop gehackt wordt en de gegevens van je dierbaren worden gebruikt door hackers. Soms gebeurt dat zelfs zonder dat je het weet. Gelukkig zijn er manieren om te ontdekken wanneer het fout zit.

Facebook beschermen tegen hackers

Facebook-accounts zijn natuurlijk een ideaal doelwit voor hackers. Zo zijn er persoonlijke gegevens van jou en je dierbaren te vinden waarmee internetcriminelen zich kunnen voordoen als een bekende om zo geld af te troggelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan WhatsApp-fraude. Daarnaast is het ook een ideaal medium om spamlinks door te sturen naar anderen.

Een hack is simpel te ontdekken, al moet je daarvoor wel wat actie ondernemen. Om te zien vanaf welke locatie er is ingelogd op jouw Facebook-account moet je eerst naar het menu rechtsonder op je mobiele telefoon. Vervolgens ga je naar instellingen en privacy. Daar klik je op wachtwoord en beveiliging. Scroll daar naar beneden en je ziet daar alle apparaten waarop je bent aangemeld. Staat er iets raars tussen, dan is dat wellicht geen zuivere koffie. Meld je dan af van dat apparaat en als je het echt niet vertrouwt, kun je nog jouw wachtwoord veranderen.

Facebook
Facebook (Afbeelding: Tim Bennett)

Tweestaps-verificatie

Toch zijn er manieren om jezelf nog beter te beveiligen tegen indringers op Facebook. Hiervoor moet je tweestaps-verificatie inschakelen. Dat houdt in dat je op elk onbekend apparaat of browser die je gebruikt je vooraf eerst moet inloggen met een extra code. Zo kan niemand zomaar jouw account gebruiken. Je moet dan naast je inloggegevens ook een speciale code invoeren die je krijgt via een verificatie-app. Een van de bekendste is Google Authenticator. Dat doe je overigens in hetzelfde menu waar je ook de aanmeldactiviteiten kunt zien.

Tweestaps-verificatie is bij veel meer apps beschikbaar, zoals bijvoorbeeld ook Instagram. Hiermee ben je weer net wat beter beveiligd tegen hackers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen